Rolverdeling & regie

RUIM VIERHONDERD BEESELNAREN EN OUD-BEESELNAREN NEMEN – GEHEEL VRIJWILLIG – DEEL AAN HET DRAAKSTEKEN ALS ACTEUR. HET GROS KIEST VOOR EEN ROL ALS FIGURANT IN HET ‘PLEBS’ OF LEGER; ZO’N VEERTIG ACTEURS NEMEN EEN SPREKENDE ROL OP ZICH. ZIJ WORDEN GECOACHT DOOR REGISSEUR JOLANDA JONKERS (MAASTRICHT), DIE DE REGIE VAN DE EDITIE 2016 OP ZICH NEEMT.

Tijdens het Draaksteken maakt u kennis met een aantal markante personages. Zo bestaat het hof uit de koning, koningin en prinses Cathelijne. Raadsheren, hofdames, een koninklijk leger en een hilarische nar – het geweten van de koning – vormen de hofhouding. Het hof staat vaak lijnrecht tegenover de dorpelingen, die worden vertegenwoordigd door onder andere Baer, Graad, de Sjmeed en de Aaije Wieze. Een bijzondere rol is het ‘kruujewief’, een vrouw met bijzonder gaven. Slechts weinigen geloven haar totdat haar hulp wordt ingeroepen wanneer niemand meer raad weet. Een hoofdrol is weggelegd voor Joris, een ‘gewone’ jongen die opgroeit tot een man die vecht voor het goede. Hij wordt bijgestaan door een aantal vrienden en volgelingen. Bekijk hier het volledige overzicht van personages en acteurs die de rollen in 2016 gaan vervullen.

Regie
De regie van het Draaksteken is in handen van Jolanda Jonkers uit Maastricht. Zij geeft haar eigen invulling aan het grootschalige openluchtspektakel. Jolanda is afgestudeerd aan de Toneelacademie van Maastricht en is sinds 2004 werkzaam als regisseur, theaterdocent en actrice. Ze regisseerde producties voor onder andere de Maastrichter Operette Vereniging, Musicalkoor Maastricht, Maos en Neker, Volkstoneel Kerkrade, de Dramatische Kunstkring en Toneelgroep Limmel. Naast haar regiewerkzaamheden blijft Jolanda actief als theaterdocent bij musicalafdeling Artamuse en geeft ze regelmatig workshops aan scholen, zangkoren en bedrijven.

Samen met Jolanda Jonkers is Frank Rous verantwoordelijk voor de regie van het Draaksteken 2016. Van kinds af aan is hij betrokken bij het Draaksteken in Beesel. Eerst als acteur onder regie van Har Huys, Toine Mertens en later Cees Rullens. In de voorgaande editie 2009 was hij assistent-regisseur.

Frank volgde de opleiding ‘regie’ bij het toneelhuis LFA in de jaren ‘90 en regisseerde verschillende amateurtoneelgezelschappen in Limburg en Brabant, waaronder De Vrije Spelers in America en Toneelgroep Reuver. Daarnaast speelde en was hij verbonden aan Nuwelgroep straattheater met Gerard Korthout.

Toon tekst Nu tickets kopen