X

Grote diversiteit deelnemers historische optocht Draaksteken

Laatste nieuws

OP ZONDAG 21 AUGUSTUS 2016 OM 14.00 UUR TREKT EEN GROTE HISTORISCHE OPTOCHT DOOR HET CENTRUM VAN BEESEL. MEER DAN DUIZEND DEELNEMERS, VERDEELD OVER ZEVENTIG GROEPEN, ZORGEN VOOR DE NODIGE INTERACTIE MET HET PUBLIEK. DAAROM IS ‘WANDELEND THEATER’ FEITELIJK EEN BETERE NAAM VOOR DIT UNIEKE EVENEMENT. DOOR DE GROTE DIVERSITEIT AAN GROEPEN DIE VOOR MIDDELEEUWS VERTIER ZORGEN, STAPPEN BEZOEKERS ZELF EVEN DE MIDDELEEUWEN BINNEN.

Een zestal herauten loopt voorop om aan te kondigen dat de ‘wandelende theatervoorstelling’ gaat beginnen. Verder maken bezoekers kennis met marktlieden, middeleeuws dansvermaak en viswijven. Maar ook de donkere middeleeuwen krijgen een plek, met onder andere een beul en cachotvolk. Heel speciaal is een riddergroep te paard, inclusief jonkvrouwen en edellieden, een internationaal gezelschap dat speciaal voor dit historische evenement naar Beesel afreist. En absoluut spectaculair zijn de twee groepen met vuurspuwers en een groep steltenlopers.

Dieren
In deze gevarieerde stoet ontbreken ook dieren niet: tientallen Belgische trekpaarden nemen deel met karren, een groentewagen en zelfs een bierwagen. Ook zijn er twee herdersgroepen; de ene met een kudde van zeventig, de andere met maar liefst 250 schapen. Ook honden, pony’s en paarden trekken aan het publiek voorbij, net als een grote roofvogelgroep, inclusief een drietal jachthoornblazers.

Muziek
Ook muziekliefhebbers komen tijdens de historische optocht volop aan hun trekken. De harmonie en schutterij uit Beesel zijn uiteraard van de partij, maar ook het St. Jorisgilde, een folkloristische schutterij, een grote internationale groep pipers en een fluiterkorps. Daarnaast nemen ook een mannenkoor en een gemengd koor deel.

 

Draak

Natuurlijk maakt ook de gehele cast van het Draaksteken 2016 deel uit van deze historische optocht. Het is de zestien meter lange draak, met een gewicht van bijna tweeduizend kilo en zijn vermogen om vuur te spuwen en rook te blazen, die de optocht afsluit. De entreeprijs bedraagt € 3,50 voor personen van 12 jaar en ouder; voor kinderen tot 12 jaar is het bezoek aan de optocht gratis. Voor alle inwoners van het kerkdorp Beesel is de entree gratis. Om de bezoekersstromen in goeden banen te leiden, zijn diverse verkeersmaatregelen getroffen. Verkeersregelaars en parkeerhulpen leiden bezoekers naar de speciaal ingerichte parkeerplaatsen (€ 2,00 per auto) en fietsenstallingen (gratis). Voor mindervaliden zijn speciale parkeerplaatsen gereserveerd. Het verkeersplan en alle overige informatie is hier te vinden.

Toon tekst