“Geluif in ‘t Goeje”: Home made in Beesel

Regisseur Theo Geraets vertelt in een persoonlijk blog over het verlangen dat er bij hem was om uitgerekend het Draaksteken 2023 te mogen leiden. Een vernieuwend, groots Draaksteken dat klaar is voor de toekomst, en vooral van en door Beesel.

Maandag 22 augustus 2016, daags na de laatste voorstelling van het Draaksteken, begon voor ons de voorbereiding op het nieuwe Draaksteken 2023. Op deze “day after” werd aan ons in een interview gevraagd: “En nu?” Antwoord: “Wij willen graag het Draaksteken gaan regisseren in 2023.” Vanaf dat moment bleef het niet meer rustig in onze hoofden. Zeker toen we na een aantal dagen hoorden dat dit de laatste editie was geweest met deze draak en dit decor. Alles gaat de container in.

Waaauw… als je nú mag gaan regisseren, mag je wel heel veel nieuws gaan bedenken! Wij voegden daar, in onze dromen, al een geheel nieuw script en eigen muziek aan toe. Het was voor ons al snel duidelijk: wij gaan een plan maken en solliciteren. Wij gaan voor een vernieuwend Draaksteken, een Draaksteken dat klaar is voor de toekomst. Een theaterspektakel “home made” in Beesel. Een theaterspektakel geproduceerd door alle talenten die ons dorp rijk is, een theaterspektakel dat georganiseerd wordt door alle talenten die ons dorp rijk is, een theaterspektakel dat gespeeld wordt door alle talenten die ons dorp rijk is… Een nieuw, groots spektakel met kennis en passie. Een opvoering van een legende door een dorp met 2300 inwoners: dit wordt misschien wel het grootste theaterspektakel van Nederland! Wij gaan aan de slag.

Het is nu 22 augustus 2022. We zijn inmiddels zes jaar verder, één jaar voor de première van het Draaksteken 2023. In de afgelopen zes jaar hebben onze hoofden niet stilgestaan en heel veel handjes zijn inmiddels aan het wapperen. Momenteel zijn er al 150 mensen enige tijd bezig met de voorbereidingen voor het nieuwe Draaksteken en in het najaar zullen er nog meer vrijwilligers aansluiten. De 38 sprekende rollen zijn al vier maanden aan het repeteren en in het voorjaar zullen er nog eens 500 spelers aansluiten.

Wij nodigen je dan ook uit om dit blog te blijven volgen tot aan de voorstellingen. Er is zóveel meer te vertellen over dit unieke theaterspektakel. Je kunt er het komende jaar heel veel over gaan lezen, maar je moet erbij zijn geweest om het te geloven.

Laatste nieuws

Expositie over het Draaksteken

Op zaterdag 3 juni om 16:00 uur opent Museum Beesel in het Aad Raodhoes (Markt 1) het nieuwe seizoen met een expositie over het Draaksteken: “In de ban van de draak”. De expositie vertelt het verhaal over de rijke historie van het Draaksteken in en de betekenis ervan voor de Beeselse gemeenschap. Aan de hand…

Lees verder from Expositie over het Draaksteken

Geluksdraak in Beesel onthuld (Omroep P&M)

In Beesel is vrijdagochtend de Geluksdraak onthuld. Dat gebeurde door burgemeester Bob Vostermans en Hans van Kruchten van Stichting Draaksteken. Het kunstwerk is gemaakt door kunstenaar Jos Beurskens in samenwerking met leerlingen van het Grescollege en basisschool Het Spick. Zij hebben de draak versierd met tekeningen en speciale boodschappen. De Geluksdraak is gerealiseerd met het…

Lees verder from Geluksdraak in Beesel onthuld (Omroep P&M)

BLOG: “Hoe klinkt een draak?”

Freek Heldens (26 jaar) heeft de eervolle taak om de machtige draak deze zomer een ‘stem’ te geven. Een “verfrissende uitdaging” volgens de muziektechnoloog, die zich bij het ontwikkelen van de geluidseffecten als een vis in het water voelt. In het begin van 2023 werd ik door de Commissie Theater en Techniek benaderd met de…

Lees verder from BLOG: “Hoe klinkt een draak?”

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan