BLOG: “Op zoek naar de creatieve uitdaging!”

In maart 2022 werd de kleding weer uit de kerktoren gehaald. Links op de foto Rinie Ramakers.

Toen Rinie Ramakers in 2002 voor het eerst meedeed met het Draaksteken en haar eigen ‘plebs’ kostuum mocht maken, sloeg de vonk over. Het maken van eigen kostuums met bijpassende accessoires vond ze geweldig leuk om te doen. Sindsdien is zij één van de creatievelingen die bij elke editie de kostuums van het Draaksteken maakt en vermaakt.

In mei 1988 zijn mijn man Ron en ik als niet-Beeselnaren in Beesel komen wonen. 1988 was een Drakenjaar. Voor het eerst maakte ik mee wat het Draaksteken voor Beesel betekent. Het daaropvolgende spel was ik niet in de gelegenheid om mee te doen, omdat onze dochter nog te klein was. Mijn man deed toen mee in het leger.

“Ik mocht mij uitleven op diverse kostuums voor sprekende rollen, met als hoogtepunten die van Sint Joris en het ‘Kruujewief’’”

Vanaf 2002 hebben wij actief meegedaan aan het spel als plebs en waren we voorgoed besmet met het Drakenvirus. Het maken van onze eigen kostuums en bijpassende accessoires vond ik geweldig leuk om te doen. In 2009 hadden we twee verschillende kostuums nodig. Een kostuum voor de pauze en een kostuum na de pauze. Dit was voor mij echt dubbel genieten.

Kostuum Kruujewief Draaksteken 2016
Het “Kruujewief” tijdens het Draaksteken in 2016

Voor het Draaksteken van 2016 werd ik gevraagd om mee te denken over de kostuums voor dat jaar. Ik mocht mij toen uitleven op diverse kostuums voor de sprekende rollen. De hoogtepunten waren ongetwijfeld de kostuums van Sint Joris en het ‘Kruujewief’. Hier kon ik al mijn creativiteit in kwijt en was het iedere keer weer een uitdaging om het allemaal voor mekaar te krijgen.

Kostuum Sint Joris tijdens het Draaksteken in 2016

Ook voor het Draaksteken van 2023 ben ik op maandag- en dinsdagavond samen met de andere dames van de naaigroep weer actief bezig in ons naaiatelier met het maken en vermaken van de kostuums. Dit keer hergebruiken wij de ‘oude’ kostuums en materialen voor de nieuwe productie. Dit maakt het ook deze editie weer een creatieve uitdaging voor ons naaiclubje.

Maar zolang we blieve Geluive in ’t Goeje, kump het vast weer good.

Laatste nieuws

Expositie over het Draaksteken

Op zaterdag 3 juni om 16:00 uur opent Museum Beesel in het Aad Raodhoes (Markt 1) het nieuwe seizoen met een expositie over het Draaksteken: “In de ban van de draak”. De expositie vertelt het verhaal over de rijke historie van het Draaksteken in en de betekenis ervan voor de Beeselse gemeenschap. Aan de hand…

Lees verder from Expositie over het Draaksteken

Geluksdraak in Beesel onthuld (Omroep P&M)

In Beesel is vrijdagochtend de Geluksdraak onthuld. Dat gebeurde door burgemeester Bob Vostermans en Hans van Kruchten van Stichting Draaksteken. Het kunstwerk is gemaakt door kunstenaar Jos Beurskens in samenwerking met leerlingen van het Grescollege en basisschool Het Spick. Zij hebben de draak versierd met tekeningen en speciale boodschappen. De Geluksdraak is gerealiseerd met het…

Lees verder from Geluksdraak in Beesel onthuld (Omroep P&M)

BLOG: “Hoe klinkt een draak?”

Freek Heldens (26 jaar) heeft de eervolle taak om de machtige draak deze zomer een ‘stem’ te geven. Een “verfrissende uitdaging” volgens de muziektechnoloog, die zich bij het ontwikkelen van de geluidseffecten als een vis in het water voelt. In het begin van 2023 werd ik door de Commissie Theater en Techniek benaderd met de…

Lees verder from BLOG: “Hoe klinkt een draak?”

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan