BLOG: “Jong en oud bouwen samen aan grootse draak”

Drakenbouwer Noud Nijssen vertelt over zijn leerzame ervaringen bij de bouw van de nieuwe draak! Al lassend en slijpend krijgt deze immense creatie steeds meer gestalte. Noud is onder meer verantwoordelijk voor de elektrische installatie en de besturing van deze spectaculaire draak, die in augustus 2023 de show zal gaan stelen.

In de zomer van 2019 vroeg mam of ik interesse had om voor het Draaksteken 2023 mee te bouwen aan een nieuwe draak. Aan de edities van 1995, 2002 en 2009 heb ik zelf deelgenomen en in 2016 was ik toeschouwer, dus voor de aankomende editie leek dit mij een geweldige uitdaging. Zodoende werd ik in contact gebracht met de commissie Theater & Techniek, die verantwoordelijk is voor de bouw van de draak.

Echter, door ‘c…..’ werd pas in oktober 2021 gestart met de bouw van de nieuwe draak… Yes! Eindelijk konden we aan de slag. Lassen, slijpen, verspanen… Al snel stond er een behoorlijk basisframe. Vanaf toen, met uitzondering van de aansluitende wintermaanden i.v.m. coronamaatregelen, werd er iedere woensdagavond aan de nieuwe draak gebouwd en sinds september 2022 ook op de zaterdagochtend.

Het klussen is gezellig. We voeren gezonde discussies en er is een leuke samenwerking tussen de jonge en oudere garde. Er wordt veel gelachen! Daarnaast is het ook leerzaam en doe ik veel kennis op die ik kan toepassen binnen mijn beroep als machinebouwer, internationaal servicemonteur en junior instructeur.

Naast het constructiewerk vorm ik samen met de jongere garde ook het zogenaamde ‘Draken E-team’. Met dit clubje van vier, Arjan, Bas, Ferd en ikzelf, hebben we het elektrisch schema opgesteld, de componenten uitgezocht en opgebouwd in een besturingskast in de constructie van de draak.  Ook zijn we onlangs met de hydraulische installatie gestart. Dat is een aandrijftechniek door middel van vloeistof. Uiteraard doen we alles in overleg met de andere drakenbouwers, zodat dit aansluit op het ontwerp en de overige installaties in de draak.

Ik ga iedere klusavond en -ochtend met veel plezier en enthousiasme naar de bouwlocatie in Belfeld. Na elke bouwsessie sta ik er weer versteld van wat we met het team voor elkaar krijgen. Hier ben ik dan ook oprecht trots op!

De nieuwe draak is in vele opzichten anders dan bij de vorige edities van het Draaksteken. Details mag ik niet verklappen, maar dat hij groots en spectaculair wordt kan ik bij dezen verzekeren!

Tot ziens bij het Draaksteken 2023!
Noud Nijssen

Nog geen tickets? Bestel ze dan snel hier!

Laatste nieuws

Draaksteken 2023 in de bioscoop (trailer)

Wil jij ook nog één keer het theaterspektakel van afgelopen zomer meemaken? Op 20, 21, 24 en 25 april schittert het Draaksteken op het grote witte doek in Service Bioscoop Luxor. Eerder deze maand konden alle spelers en vrijwilligers de film van het Draaksteken 2023 voor het eerst bewonderen op het grote doek! De film…

Lees verder from Draaksteken 2023 in de bioscoop (trailer)

Draaksteken film première in de bioscoop

Afgelopen week konden alle spelers en vrijwilligers de film van het Draaksteken 2023 voor het eerst bewonderen op het grote doek! De registratie werd voor een week lang elke dag bij Service Bioscoop Luxor in Reuver vertoond. De reacties na afloop waren lovend! Nog één keer het theaterspektakel van afgelopen zomer meemaken? Dat kan! Op…

Lees verder from Draaksteken film première in de bioscoop

Registratie Draaksteken in de bioscoop (Omroep P&M)

De registratie van het Draaksteken 2023 is volgende maand te zien in de bioscoopzaal van het Luxor in Reuver. Vorig jaar zomer vonden de opvoeringen plaats van het verhaal rondom de legende van Sint Joris en de draak in Beesel. Met drie regisseurs, Frank Rous, Huub Geerlings en Theo Geraets, sloeg het bestuur van het…

Lees verder from Registratie Draaksteken in de bioscoop (Omroep P&M)

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan