BLOG: “Jong en oud bouwen samen aan grootse draak”

Drakenbouwer Noud Nijssen vertelt over zijn leerzame ervaringen bij de bouw van de nieuwe draak! Al lassend en slijpend krijgt deze immense creatie steeds meer gestalte. Noud is onder meer verantwoordelijk voor de elektrische installatie en de besturing van deze spectaculaire draak, die in augustus 2023 de show zal gaan stelen.

In de zomer van 2019 vroeg mam of ik interesse had om voor het Draaksteken 2023 mee te bouwen aan een nieuwe draak. Aan de edities van 1995, 2002 en 2009 heb ik zelf deelgenomen en in 2016 was ik toeschouwer, dus voor de aankomende editie leek dit mij een geweldige uitdaging. Zodoende werd ik in contact gebracht met de commissie Theater & Techniek, die verantwoordelijk is voor de bouw van de draak.

Echter, door ‘c…..’ werd pas in oktober 2021 gestart met de bouw van de nieuwe draak… Yes! Eindelijk konden we aan de slag. Lassen, slijpen, verspanen… Al snel stond er een behoorlijk basisframe. Vanaf toen, met uitzondering van de aansluitende wintermaanden i.v.m. coronamaatregelen, werd er iedere woensdagavond aan de nieuwe draak gebouwd en sinds september 2022 ook op de zaterdagochtend.

Het klussen is gezellig. We voeren gezonde discussies en er is een leuke samenwerking tussen de jonge en oudere garde. Er wordt veel gelachen! Daarnaast is het ook leerzaam en doe ik veel kennis op die ik kan toepassen binnen mijn beroep als machinebouwer, internationaal servicemonteur en junior instructeur.

Naast het constructiewerk vorm ik samen met de jongere garde ook het zogenaamde ‘Draken E-team’. Met dit clubje van vier, Arjan, Bas, Ferd en ikzelf, hebben we het elektrisch schema opgesteld, de componenten uitgezocht en opgebouwd in een besturingskast in de constructie van de draak.  Ook zijn we onlangs met de hydraulische installatie gestart. Dat is een aandrijftechniek door middel van vloeistof. Uiteraard doen we alles in overleg met de andere drakenbouwers, zodat dit aansluit op het ontwerp en de overige installaties in de draak.

Ik ga iedere klusavond en -ochtend met veel plezier en enthousiasme naar de bouwlocatie in Belfeld. Na elke bouwsessie sta ik er weer versteld van wat we met het team voor elkaar krijgen. Hier ben ik dan ook oprecht trots op!

De nieuwe draak is in vele opzichten anders dan bij de vorige edities van het Draaksteken. Details mag ik niet verklappen, maar dat hij groots en spectaculair wordt kan ik bij dezen verzekeren!

Tot ziens bij het Draaksteken 2023!
Noud Nijssen

Nog geen tickets? Bestel ze dan snel hier!

Laatste nieuws

‘Verborgen Verlangens’ vervult wens Wim Crins

“Alle pessimisten ten spijt…” Wim Crins speelde ooit een cruciale rol in het voortbestaan van het Draaksteken. Hem ontvangen en een onvergetelijke avond bezorgen bij één van de zes voorstellingen was dan ook slechts een klein gebaar als blijk van dank. De uitvoering door al zijn dorpsgenoten greep Wim erg aan. “Dat hebben we allemaal…

Lees verder from ‘Verborgen Verlangens’ vervult wens Wim Crins

Aflevering “Wat ’n Plaetje” (Omroep P&M)

Vanavond zond Omroep P&M de tweede aflevering van ‘Wat ’n Plaetje’ uit. In dit nieuwe programma gaan zes amateurfotografen de strijd met elkaar aan om de mooiste foto’s. In deze aflevering waren de kandidaten aanwezig bij de repetitie van het Draaksteken. Daar moesten ze een drieluik gaan maken over wat bezoekers van het openluchtspektakel konden…

Lees verder from Aflevering “Wat ’n Plaetje” (Omroep P&M)

Promo Draketied aflevering 4 op L1

In deze vierdelige serie op L1TV is te zien hoe de Beeselse gemeenschap zich klaarstoomt voor het Draaksteken 2023. Een kijkje voor én achter de schermen van deze bijzondere traditie, vastgelegd door onze mediapartner Track ‘88 uit Beesel. Bekijk alvast de promo van aflevering 4 en mis dit niet. Deze vierde aflevering van de vierdelige…

Lees verder from Promo Draketied aflevering 4 op L1

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan