BLOG: “Jong en oud bouwen samen aan grootse draak”

Drakenbouwer Noud Nijssen vertelt over zijn leerzame ervaringen bij de bouw van de nieuwe draak! Al lassend en slijpend krijgt deze immense creatie steeds meer gestalte. Noud is onder meer verantwoordelijk voor de elektrische installatie en de besturing van deze spectaculaire draak, die in augustus 2023 de show zal gaan stelen.

In de zomer van 2019 vroeg mam of ik interesse had om voor het Draaksteken 2023 mee te bouwen aan een nieuwe draak. Aan de edities van 1995, 2002 en 2009 heb ik zelf deelgenomen en in 2016 was ik toeschouwer, dus voor de aankomende editie leek dit mij een geweldige uitdaging. Zodoende werd ik in contact gebracht met de commissie Theater & Techniek, die verantwoordelijk is voor de bouw van de draak.

Echter, door ‘c…..’ werd pas in oktober 2021 gestart met de bouw van de nieuwe draak… Yes! Eindelijk konden we aan de slag. Lassen, slijpen, verspanen… Al snel stond er een behoorlijk basisframe. Vanaf toen, met uitzondering van de aansluitende wintermaanden i.v.m. coronamaatregelen, werd er iedere woensdagavond aan de nieuwe draak gebouwd en sinds september 2022 ook op de zaterdagochtend.

Het klussen is gezellig. We voeren gezonde discussies en er is een leuke samenwerking tussen de jonge en oudere garde. Er wordt veel gelachen! Daarnaast is het ook leerzaam en doe ik veel kennis op die ik kan toepassen binnen mijn beroep als machinebouwer, internationaal servicemonteur en junior instructeur.

Naast het constructiewerk vorm ik samen met de jongere garde ook het zogenaamde ‘Draken E-team’. Met dit clubje van vier, Arjan, Bas, Ferd en ikzelf, hebben we het elektrisch schema opgesteld, de componenten uitgezocht en opgebouwd in een besturingskast in de constructie van de draak.  Ook zijn we onlangs met de hydraulische installatie gestart. Dat is een aandrijftechniek door middel van vloeistof. Uiteraard doen we alles in overleg met de andere drakenbouwers, zodat dit aansluit op het ontwerp en de overige installaties in de draak.

Ik ga iedere klusavond en -ochtend met veel plezier en enthousiasme naar de bouwlocatie in Belfeld. Na elke bouwsessie sta ik er weer versteld van wat we met het team voor elkaar krijgen. Hier ben ik dan ook oprecht trots op!

De nieuwe draak is in vele opzichten anders dan bij de vorige edities van het Draaksteken. Details mag ik niet verklappen, maar dat hij groots en spectaculair wordt kan ik bij dezen verzekeren!

Tot ziens bij het Draaksteken 2023!
Noud Nijssen

Nog geen tickets? Bestel ze dan snel hier!

Laatste nieuws

Rabobank al bijna 30 jaar partner van het Draaksteken

De verbinding zoeken met lokale gemeenschappen staat bij de Rabobank hoog in het vaandel. Daarom zijn de Rabobank en het Draaksteken al bijna 30 jaar hechte partners. Een evenement zo groot als het Draaksteken organiseren, dat kunnen we niet alleen. Een onmisbaar groot aantal organisaties draagt het Draaksteken een warm hart toe in de vorm van sponsoring….

Lees verder from Rabobank al bijna 30 jaar partner van het Draaksteken

Creatieve Doedag Basisschool Het Spick

Een grijze dag vandaag? Welnee hoor, de kinderen van Basisschool Het Spick hebben er juist een hele kleurrijke dag van gemaakt! Tijdens een speciaal georganiseerde Creatieve Doedag hebben ze de Geluksdraak in een fleurig jasje gestoken. Met veel passie en precisie gingen ze aan de slag. Een aantal kinderen kreeg zelfs een echt ‘grote mensen’-interview…

Lees verder from Creatieve Doedag Basisschool Het Spick

Limburg Magazine 2023 overhandigd aan organisatie Draaksteken 2023

Vrijdagmiddag is bij Eetcafé De Troubadour in Beesel het nieuwe Limburg Magazine 2023 gepresenteerd. De Stichting Draaksteken kreeg uit handen van Giel Polman, directeur van Limburg Marketing, het eerste exemplaar overhandigd. Het Limburg Magazine is vanaf 13 maart gratis verkrijgbaar bij diverse ondernemers en VVV’s in de regio en online in te zien op www.webshophartvanlimburg.nl,…

Lees verder from Limburg Magazine 2023 overhandigd aan organisatie Draaksteken 2023

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan