‘Draaksteken definitief Immaterieel Erfgoed’

BEESEL – Het Draaksteken is officieel als traditie toegevoegd aan de Nationale Inventaris van het Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Een bijzondere erkenning voor dit openluchtspektakel, dat hiermee tevens als eerste Limburgse traditie is opgenomen op de erfgoedlijst. Een feestelijke gebeurtenis die de presentatie van het door Sanne Verdonck geschreven boek “Draaksteken “Sint Joris leeft voort in Beesel” afgelopen vrijdagavond een extra glans gaf.

Een traditie met toekomst

De spanning was om te snijden vrijdagavond. Een groot applaus volgde dan ook meteen toen door Ineke Strouken directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed het goede nieuws bekend werd gemaakt. ‘Het Draaksteken in Beesel is een levende traditie, die gedragen wordt door het hele dorp en daarmee voldoet aan de vereisten van UNESCO. Plaatsing op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland is een vorm van erkenning voor deze traditie’.

Vol trots nam voorzitter Hans van Kruchten van Stichting Draaksteken de felicitaties in ontvangst. ‘Een uniek moment in de historie van de gemeenschap in Beesel, de kroon op het werk van vele generaties Beeselnaren”, liet hij vol trots weten. De grote vreugde werd gedeeld door de vele aanwezige Beeselnaren die zichtbaar verguld waren dat hún Draaksteken deze bijzondere waardering kreeg. Generatie op generatie in het pittoreske dorpje Beesel groeit op met het folkloristische verhaal over de strijd tussen Sint Joris en de Draak.

Sint Joris leeft voort in Beesel

De avond stond ook in het teken van de presentatie van een boek dat helder en duidelijk illustreert waarom de traditie belangrijk is voor het dorp Beesel. Onder de titel “Draaksteken. Sint Joris leeft voort in Beesel” wordt door schrijfster Sanne Verdonck aan de hand van talloze (oude) foto’s, fraaie anekdotes en interviews met deelnemers en vrijwilligers het Draaksteken, op unieke wijze belicht. Een volkstraditie over de strijd tussen goed en kwaad, prachtig beschreven in een levendig en kleurrijk boek. Pure cultuur, die als inleiding naar het Draaksteken in 2016 niet mag ontbreken in de boekenkast.

Nadat de officiële presentatie van het boek was geweest kreeg een aantal bijzondere personen, verenigingen en instanties een exemplaar uitgereikt. Zo kreeg burgemeester Dassen een exemplaar namens de gemeenschap in Beesel en werd aan Sint Joris een boek overhandigd als symbolische vertegenwoordiger van alle vrijwilligers voor en achter de schermen. Op de website van het Draaksteken staan tal van foto’s die een indruk geven van de geslaagde avond. Voor het publiek is het ook mogelijk om na deze avond is het boek “Draaksteken. Sint Joris leeft voort in Beesel” te koop voor het luttele bedrag van € 14,90 per stuk bij uitgeverij Pharos via ISBN 9789079399406.

Of bij de volgende winkels:
Boekhandel Boom, Neerstraat 31a, Roermond
Coop compact Beesel, Drakeboch 3, Beesel
Boekhandel van Heijster, Hoogstraat 11, Swalmen
Wilbro, Kerkstraat 35, Tegelen
Wilbro, Ziekenhuis Venlo
Wilbro, Jodenstraat, Venlo
Bruna, Rijksweg noord 36b, Reuver,
VVV, Raadhuisplein 1a, Reuver.

Laatste nieuws

Draaksteken 2023 in de bioscoop (trailer)

Wil jij ook nog één keer het theaterspektakel van afgelopen zomer meemaken? Op 20, 21, 24 en 25 april schittert het Draaksteken op het grote witte doek in Service Bioscoop Luxor. Eerder deze maand konden alle spelers en vrijwilligers de film van het Draaksteken 2023 voor het eerst bewonderen op het grote doek! De film…

Lees verder from Draaksteken 2023 in de bioscoop (trailer)

Draaksteken film première in de bioscoop

Afgelopen week konden alle spelers en vrijwilligers de film van het Draaksteken 2023 voor het eerst bewonderen op het grote doek! De registratie werd voor een week lang elke dag bij Service Bioscoop Luxor in Reuver vertoond. De reacties na afloop waren lovend! Nog één keer het theaterspektakel van afgelopen zomer meemaken? Dat kan! Op…

Lees verder from Draaksteken film première in de bioscoop

Registratie Draaksteken in de bioscoop (Omroep P&M)

De registratie van het Draaksteken 2023 is volgende maand te zien in de bioscoopzaal van het Luxor in Reuver. Vorig jaar zomer vonden de opvoeringen plaats van het verhaal rondom de legende van Sint Joris en de draak in Beesel. Met drie regisseurs, Frank Rous, Huub Geerlings en Theo Geraets, sloeg het bestuur van het…

Lees verder from Registratie Draaksteken in de bioscoop (Omroep P&M)

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan