Twintig meter lange Drakenstaart siert Beesel Drakedorp

Sinds vandaag kronkelt er een meterslange drakenstaart door het hartje van Beesel Drakedörp. Onder toeziend van talloze belangstellenden werd door de burgemeester en de kunstenares deze keramische creatie onthuld.

Het kunstwerk is door de inwoners van Beesel gekozen uit drie ontwerpen in het kader van Beesel Drakedörp. De wedstrijd werd uitgeschreven door de gemeente Beesel in verband met de herinrichting van het centrum. De keuze viel op het ontwerp van Leonne van Deuzen. De staart symboliseert de draak, maar biedt ook op innovatieve wijze de mogelijkheid om op te zitten bij een bezoek aan het Drakedorp.

Keramisch erfgoed

Uit maar liefst duizend kilogram klei werd de staart met de blote handen vorm gegeven door de kunstenares, die hulp kreeg van haar collega Cindy Heldens. Voor deze immense klus hebben zij de ondersteuning gekregen van het keramisch bedrijf Sint Joris, die naast het materiaal ook het atelier en de droogovens ter beschikking stelde.
Op de staart staan zeven vinnen voor elke zeven jaar dat het Draaksteken opgevoerd wordt. Het metselen van de staart, plaatsen van de zeven drakenvinnen en de ruim 3.200 huidschubben aan de buitenzijde van het kunstwerk is in de afgelopen weken door Beeselnaren Jan van den Hurk en Wim Meerts verzorgd. In de staart zijn daarnaast meters aan LED-verlichting verwerkt, die het kunstwerk ook in de nachtelijke uren op gepaste wijze zichtbaar maken.

foto_opendag_1

Feestelijke open dag

De officiële opening van het kunstwerk vormt de aftrap voor de open dag van het Draaksteken, het zeven jaarlijkse schouwspel tussen het goede en het kwade. Vandaag kunnen belangstellenden tot 16.00 uur deelnemen aan een speciale wandelroute door het hele dorp en een kijkje achter de schermen nemen bij de organisatie van het Draaksteken. In de vorm van een wandelend Middeleeuws theater trekken diverse spelers zoals Sint Joris, ruiters en het leger van het Draaksteken door de straten.

Ook vinden er repetities plaats, is er een demonstratie van een schaapsherder met een kudde schapen, bestaat de mogelijkheid tot handboogschieten, zijn er grimeworkshops en kunnen bezoekers genieten van een vuurspuwer. Ook de kinderen worden niet vergeten: er is een springkasteel en een speciale speurtocht, waarmee kinderen een leuke prijs kunnen winnen.
Mocht u niet in de gelegenheid zijn om de open dag te bezoeken beleef het dan mee via sociale media en de website van het Draaksteken. Hier kunt u ook terecht voor meer informatie, het programma en tickets voor dit folkloristische openluchtspektakel dat op 12-13-14-18-19 en 20 augustus zal plaatsvinden.

Laatste nieuws

Draaksteken film première in de bioscoop

Afgelopen week konden alle spelers en vrijwilligers de film van het Draaksteken 2023 voor het eerst bewonderen op het grote doek! De registratie werd voor een week lang elke dag bij Service Bioscoop Luxor in Reuver vertoond. De reacties na afloop waren lovend! Nog één keer het theaterspektakel van afgelopen zomer meemaken? Dat kan! Op…

Lees verder from Draaksteken film première in de bioscoop

Registratie Draaksteken in de bioscoop (Omroep P&M)

De registratie van het Draaksteken 2023 is volgende maand te zien in de bioscoopzaal van het Luxor in Reuver. Vorig jaar zomer vonden de opvoeringen plaats van het verhaal rondom de legende van Sint Joris en de draak in Beesel. Met drie regisseurs, Frank Rous, Huub Geerlings en Theo Geraets, sloeg het bestuur van het…

Lees verder from Registratie Draaksteken in de bioscoop (Omroep P&M)

Film: “Draaksteken de Musical”

Duik in het betoverende avontuur van het afgelopen jaar! De KinjerDrakeDaag was een onvergetelijk spektakel, met als absoluut hoogtepunt: “Draaksteken de Musical”, schitterend opgevoerd door groep 8 en alle talentjes van Basisschool Het Spick! Op vrijdag 22 december werden de kinderen verrast met een film van Wim Veelen die de hoogtepunten van het Draakstekenjaar vastlegde,…

Lees verder from Film: “Draaksteken de Musical”

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan