‘Licht- en geluidstechniek Draaksteken draait om bezoekersbeleving’

De technische voorbereidingen voor het creëren van een unieke sfeerbeleving voor en tijdens de voorstellingen van het Draaksteken op 12-13-14-18-19-20 augustus zijn in volle gang. Meer dan ooit is er aandacht voor de kleinste details die moeten gaan zorgen dat het publiek zich letterlijk tussen de spelers in het middeleeuwse amfitheater waant.

Onlangs tekende de stichting Draaksteken Beesel een contract met het Brabantse bedrijf Stagelight om te zorgen voor een technisch totaalplan. Het bedrijf uit Den Bosch heeft ruime ervaringen op het technisch vlak onder andere bij het Mundial festival, Extrema Outdoor, Lakedance en het jaarcongres van de Vereniging van Nederlandse gemeente. Waren ze als totaalleverancier voor het cultuur en evenementenprogramma van de Floriade 2012 verantwoordelijk voor alle licht- en geluidsvoorzieningen.

Uniek geluidsontwerp

Doelstelling van het ontwerp is een perfecte verstaanbaarheid door middel van een maximale geluidsdekking op de tribunes. Om dit te organiseren zijn er maanden geleden al de nodige kabels aangebracht in de grond onder de tribunes en zal er middels sublagen een zogenaamde “audio-wall” worden gemaakt. Deze wal zorgt dat het publiek een golf van geluid hoort, door een combinatie van meerdere geluidsboxen aan de randen en onder de tribune te monteren. Daardoor is het mogelijk om ongeacht de zitplaats op de tribune te zorgen voor optimale verdeling van het geluid.

3D geluidsdimensie

De aansturing van het systeem met “Intelligent Location trackingsoftware, maakt het mogelijk om het geluid van het theaterspel richting mee te geven. De bezoeker op de tribune ervaart een 3D dimensie en hoort het geluid ook daadwerkelijk uit de richting komen vanwaar er gesproken of gezongen wordt. Daarom worden zestien hoofdrolspelers voorzien van een gps-tracker, die exact de locatie doorgeeft aan de software om optimale geluidsbeleving te creëren. Een gespecialiseerde geluidstechnicus uit Engeland zal begin augustus kort voor de eerste voorstellingen worden ingevlogen vanuit Engeland, om het geluid in te regelen.

Maatwerk in lichteffecten

Uiteraard zijn er gedurende het spektakelstuk meerdere plaatsen/scenes waar extra (licht)accenten worden gelegd. Dit maakt het mogelijk om lichtstanden traploos van kleur te laten wisselen en effecten en diepteaccenten te projecteren op elke gewenste locatie. Een aantal decorstukken en elementen in het openluchtspektakel van Sint Joris en de Draak worden daarnaast met behulp van deze techniek extra uitgelicht.

Met speciale LED schijnwerpers zal het imposante kasteel worden opgelicht met kleuraccenten ten behoeve van de juiste spannende sfeer per scene. Daarnaast worden ook details zoals versieringen aan de kasteelmuren met behulp van witte bundels aan licht geaccentueerd, waardoor deze een stralend stereffect krijgen.

Ook de vijver in het centrum van het middeleeuwse dorp krijgt aparte waterdichte LED Par schijnwerpers. Een extra accent is het plaatsen van waternevelaars in de vijver die zorgen voor een mysterieuze sfeer en zeer toepasbaar zijn tijdens meerdere momenten in het toneelspel.

Het dorp zalook in zijn geheel worden uitgelicht, afhankelijk van de scene zal er voor het juiste sfeerlicht worden gezorgd. Zo kan er een dreigend tegenlicht worden gecreëerd door de techniek middels meerdere grotere zogenoemde “citycolors”, om scenes zoals de bestorming of tijdens de opkomst(en) van de angstaanjagende draak te kleuren.

Veiligheid en verlichting

Naast de showverlichting in het theater zelf verzorgd Stagelight ook het werklicht op de tribunes, zodat bezoekers veilig plaats kunnen nemen. Ook aan de sfeer-uitloopverlichting van de toegangsroute door het Bronshout bos alsmede de (nood)verlichting achter de arena en de aanrijroute voor werkverkeer is gedacht. Daarin is qua positionering niet alleen oog voor de beleving, maar ook in overleg met o.a. de brandweer afstemming over het veiligheidsaspect. De aansturing van het volledige licht- & geluidsplan zal plaatsvinden vanuit de commandopost van de techniek middels een speciale regelcomputer onder toeziend oog van de regie van het Draaksteken.

Voor meer informatie over het Draaksteken of de kaartverkoop kunt u terecht op www.draaksteken.nl

Laatste nieuws

Jeroen uit Beesel maakt muziek voor dressuurwedstrijden, nu mag hij aan de slag voor het Draaksteken (De Limburger)

Veel vernieuwingen tijden het Draaksteken 2023. Zelfs de bijzondere muziek is van eigen bodem. Overdag werkt hij bij een logistiekbedrijf in Venlo, maar zodra hij thuis is stort Beeselnaar Jeroen Hendrix zich op muziek. Zijn specialiteit is muziek voor dressuurwedstrijden, maar momenteel componeert hij de sound voor het Draaksteken in zijn dorp. Lees hier snel…

Lees verder from Jeroen uit Beesel maakt muziek voor dressuurwedstrijden, nu mag hij aan de slag voor het Draaksteken (De Limburger)

Hans van Kruchten - Voorzitter Stichting Draaksteken Beesel

BLOG: “Kaartverkoop in turbelente tijden”

Hans van Kruchten is sinds 2010 actief als voorzitter van het algemene bestuur van stichting Draaksteken. Een taak die veel verantwoordelijkheden en uitdagingen met zich meebrengt. Met de editie van 2023 misschien wel de grootste uitdaging tot nu toe. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het vaststellen van de entreeprijzen voor het Draaksteken 2023 een…

Lees verder from BLOG: “Kaartverkoop in turbelente tijden”

Start kaartverkoop Draaksteken 2023

Kaartverkoop 21 november van start

De online kaartverkoop voor het Draaksteken 2023 start op maandag 21 november 2022 om 10:00 uur via onze website. Per voorstelling zijn er 2.500 kaarten beschikbaar. Bezoekers van het Draaksteken kiezen online zelf hun stoel op de tribune uit. De tribune is verdeeld in drie rangen en beschikt over een gedeelte met 10 rolstoelplekken. Bij…

Lees verder from Kaartverkoop 21 november van start

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan