‘Licht- en geluidstechniek Draaksteken draait om bezoekersbeleving’

De technische voorbereidingen voor het creëren van een unieke sfeerbeleving voor en tijdens de voorstellingen van het Draaksteken op 12-13-14-18-19-20 augustus zijn in volle gang. Meer dan ooit is er aandacht voor de kleinste details die moeten gaan zorgen dat het publiek zich letterlijk tussen de spelers in het middeleeuwse amfitheater waant.

Onlangs tekende de stichting Draaksteken Beesel een contract met het Brabantse bedrijf Stagelight om te zorgen voor een technisch totaalplan. Het bedrijf uit Den Bosch heeft ruime ervaringen op het technisch vlak onder andere bij het Mundial festival, Extrema Outdoor, Lakedance en het jaarcongres van de Vereniging van Nederlandse gemeente. Waren ze als totaalleverancier voor het cultuur en evenementenprogramma van de Floriade 2012 verantwoordelijk voor alle licht- en geluidsvoorzieningen.

Uniek geluidsontwerp

Doelstelling van het ontwerp is een perfecte verstaanbaarheid door middel van een maximale geluidsdekking op de tribunes. Om dit te organiseren zijn er maanden geleden al de nodige kabels aangebracht in de grond onder de tribunes en zal er middels sublagen een zogenaamde “audio-wall” worden gemaakt. Deze wal zorgt dat het publiek een golf van geluid hoort, door een combinatie van meerdere geluidsboxen aan de randen en onder de tribune te monteren. Daardoor is het mogelijk om ongeacht de zitplaats op de tribune te zorgen voor optimale verdeling van het geluid.

3D geluidsdimensie

De aansturing van het systeem met “Intelligent Location trackingsoftware, maakt het mogelijk om het geluid van het theaterspel richting mee te geven. De bezoeker op de tribune ervaart een 3D dimensie en hoort het geluid ook daadwerkelijk uit de richting komen vanwaar er gesproken of gezongen wordt. Daarom worden zestien hoofdrolspelers voorzien van een gps-tracker, die exact de locatie doorgeeft aan de software om optimale geluidsbeleving te creëren. Een gespecialiseerde geluidstechnicus uit Engeland zal begin augustus kort voor de eerste voorstellingen worden ingevlogen vanuit Engeland, om het geluid in te regelen.

Maatwerk in lichteffecten

Uiteraard zijn er gedurende het spektakelstuk meerdere plaatsen/scenes waar extra (licht)accenten worden gelegd. Dit maakt het mogelijk om lichtstanden traploos van kleur te laten wisselen en effecten en diepteaccenten te projecteren op elke gewenste locatie. Een aantal decorstukken en elementen in het openluchtspektakel van Sint Joris en de Draak worden daarnaast met behulp van deze techniek extra uitgelicht.

Met speciale LED schijnwerpers zal het imposante kasteel worden opgelicht met kleuraccenten ten behoeve van de juiste spannende sfeer per scene. Daarnaast worden ook details zoals versieringen aan de kasteelmuren met behulp van witte bundels aan licht geaccentueerd, waardoor deze een stralend stereffect krijgen.

Ook de vijver in het centrum van het middeleeuwse dorp krijgt aparte waterdichte LED Par schijnwerpers. Een extra accent is het plaatsen van waternevelaars in de vijver die zorgen voor een mysterieuze sfeer en zeer toepasbaar zijn tijdens meerdere momenten in het toneelspel.

Het dorp zalook in zijn geheel worden uitgelicht, afhankelijk van de scene zal er voor het juiste sfeerlicht worden gezorgd. Zo kan er een dreigend tegenlicht worden gecreëerd door de techniek middels meerdere grotere zogenoemde “citycolors”, om scenes zoals de bestorming of tijdens de opkomst(en) van de angstaanjagende draak te kleuren.

Veiligheid en verlichting

Naast de showverlichting in het theater zelf verzorgd Stagelight ook het werklicht op de tribunes, zodat bezoekers veilig plaats kunnen nemen. Ook aan de sfeer-uitloopverlichting van de toegangsroute door het Bronshout bos alsmede de (nood)verlichting achter de arena en de aanrijroute voor werkverkeer is gedacht. Daarin is qua positionering niet alleen oog voor de beleving, maar ook in overleg met o.a. de brandweer afstemming over het veiligheidsaspect. De aansturing van het volledige licht- & geluidsplan zal plaatsvinden vanuit de commandopost van de techniek middels een speciale regelcomputer onder toeziend oog van de regie van het Draaksteken.

Voor meer informatie over het Draaksteken of de kaartverkoop kunt u terecht op www.draaksteken.nl

Laatste nieuws

‘Verborgen Verlangens’ vervult wens Wim Crins

“Alle pessimisten ten spijt…” Wim Crins speelde ooit een cruciale rol in het voortbestaan van het Draaksteken. Hem ontvangen en een onvergetelijke avond bezorgen bij één van de zes voorstellingen was dan ook slechts een klein gebaar als blijk van dank. De uitvoering door al zijn dorpsgenoten greep Wim erg aan. “Dat hebben we allemaal…

Lees verder from ‘Verborgen Verlangens’ vervult wens Wim Crins

Aflevering “Wat ’n Plaetje” (Omroep P&M)

Vanavond zond Omroep P&M de tweede aflevering van ‘Wat ’n Plaetje’ uit. In dit nieuwe programma gaan zes amateurfotografen de strijd met elkaar aan om de mooiste foto’s. In deze aflevering waren de kandidaten aanwezig bij de repetitie van het Draaksteken. Daar moesten ze een drieluik gaan maken over wat bezoekers van het openluchtspektakel konden…

Lees verder from Aflevering “Wat ’n Plaetje” (Omroep P&M)

Promo Draketied aflevering 4 op L1

In deze vierdelige serie op L1TV is te zien hoe de Beeselse gemeenschap zich klaarstoomt voor het Draaksteken 2023. Een kijkje voor én achter de schermen van deze bijzondere traditie, vastgelegd door onze mediapartner Track ‘88 uit Beesel. Bekijk alvast de promo van aflevering 4 en mis dit niet. Deze vierde aflevering van de vierdelige…

Lees verder from Promo Draketied aflevering 4 op L1

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan