‘Licht- en geluidstechniek Draaksteken draait om bezoekersbeleving’

De technische voorbereidingen voor het creëren van een unieke sfeerbeleving voor en tijdens de voorstellingen van het Draaksteken op 12-13-14-18-19-20 augustus zijn in volle gang. Meer dan ooit is er aandacht voor de kleinste details die moeten gaan zorgen dat het publiek zich letterlijk tussen de spelers in het middeleeuwse amfitheater waant.

Onlangs tekende de stichting Draaksteken Beesel een contract met het Brabantse bedrijf Stagelight om te zorgen voor een technisch totaalplan. Het bedrijf uit Den Bosch heeft ruime ervaringen op het technisch vlak onder andere bij het Mundial festival, Extrema Outdoor, Lakedance en het jaarcongres van de Vereniging van Nederlandse gemeente. Waren ze als totaalleverancier voor het cultuur en evenementenprogramma van de Floriade 2012 verantwoordelijk voor alle licht- en geluidsvoorzieningen.

Uniek geluidsontwerp

Doelstelling van het ontwerp is een perfecte verstaanbaarheid door middel van een maximale geluidsdekking op de tribunes. Om dit te organiseren zijn er maanden geleden al de nodige kabels aangebracht in de grond onder de tribunes en zal er middels sublagen een zogenaamde “audio-wall” worden gemaakt. Deze wal zorgt dat het publiek een golf van geluid hoort, door een combinatie van meerdere geluidsboxen aan de randen en onder de tribune te monteren. Daardoor is het mogelijk om ongeacht de zitplaats op de tribune te zorgen voor optimale verdeling van het geluid.

3D geluidsdimensie

De aansturing van het systeem met “Intelligent Location trackingsoftware, maakt het mogelijk om het geluid van het theaterspel richting mee te geven. De bezoeker op de tribune ervaart een 3D dimensie en hoort het geluid ook daadwerkelijk uit de richting komen vanwaar er gesproken of gezongen wordt. Daarom worden zestien hoofdrolspelers voorzien van een gps-tracker, die exact de locatie doorgeeft aan de software om optimale geluidsbeleving te creëren. Een gespecialiseerde geluidstechnicus uit Engeland zal begin augustus kort voor de eerste voorstellingen worden ingevlogen vanuit Engeland, om het geluid in te regelen.

Maatwerk in lichteffecten

Uiteraard zijn er gedurende het spektakelstuk meerdere plaatsen/scenes waar extra (licht)accenten worden gelegd. Dit maakt het mogelijk om lichtstanden traploos van kleur te laten wisselen en effecten en diepteaccenten te projecteren op elke gewenste locatie. Een aantal decorstukken en elementen in het openluchtspektakel van Sint Joris en de Draak worden daarnaast met behulp van deze techniek extra uitgelicht.

Met speciale LED schijnwerpers zal het imposante kasteel worden opgelicht met kleuraccenten ten behoeve van de juiste spannende sfeer per scene. Daarnaast worden ook details zoals versieringen aan de kasteelmuren met behulp van witte bundels aan licht geaccentueerd, waardoor deze een stralend stereffect krijgen.

Ook de vijver in het centrum van het middeleeuwse dorp krijgt aparte waterdichte LED Par schijnwerpers. Een extra accent is het plaatsen van waternevelaars in de vijver die zorgen voor een mysterieuze sfeer en zeer toepasbaar zijn tijdens meerdere momenten in het toneelspel.

Het dorp zalook in zijn geheel worden uitgelicht, afhankelijk van de scene zal er voor het juiste sfeerlicht worden gezorgd. Zo kan er een dreigend tegenlicht worden gecreëerd door de techniek middels meerdere grotere zogenoemde “citycolors”, om scenes zoals de bestorming of tijdens de opkomst(en) van de angstaanjagende draak te kleuren.

Veiligheid en verlichting

Naast de showverlichting in het theater zelf verzorgd Stagelight ook het werklicht op de tribunes, zodat bezoekers veilig plaats kunnen nemen. Ook aan de sfeer-uitloopverlichting van de toegangsroute door het Bronshout bos alsmede de (nood)verlichting achter de arena en de aanrijroute voor werkverkeer is gedacht. Daarin is qua positionering niet alleen oog voor de beleving, maar ook in overleg met o.a. de brandweer afstemming over het veiligheidsaspect. De aansturing van het volledige licht- & geluidsplan zal plaatsvinden vanuit de commandopost van de techniek middels een speciale regelcomputer onder toeziend oog van de regie van het Draaksteken.

Voor meer informatie over het Draaksteken of de kaartverkoop kunt u terecht op www.draaksteken.nl

Laatste nieuws

Film: “Draaksteken de Musical”

Duik in het betoverende avontuur van het afgelopen jaar! De KinjerDrakeDaag was een onvergetelijk spektakel, met als absoluut hoogtepunt: “Draaksteken de Musical”, schitterend opgevoerd door groep 8 en alle talentjes van Basisschool Het Spick! Op vrijdag 22 december werden de kinderen verrast met een film van Wim Veelen die de hoogtepunten van het Draakstekenjaar vastlegde,…

Lees verder from Film: “Draaksteken de Musical”

Terugkijken: Het jaar van de Draak (Omroep P&M)

In het jaar van het Draaksteken kijkt Omroep P&M terug op het jaar van het grote openluchtspektakel. De omroep volgde de verrichtingen van de acteurs en alle mensen voor en achter de schermen. In het twee uur durende programma zijn de reportages die de omroep maakte gebundeld en worden de verhalen achter het Draaksteken getoond….

Lees verder from Terugkijken: Het jaar van de Draak (Omroep P&M)

Afsluiting van het Drakenjaar

2023 was een bijzonder jaar voor de Beeselse gemeenschap én ver daarbuiten. Wij kijken terug op een jaar met vele herinneringen om te koesteren. En zoals elke legende zijn einde kent, is het tijd om het Drakenjaar in stijl af te sluiten met een terugblik! 15.000 Toeschouwers 900 spelers en vrijwilligers voor én achter de…

Lees verder from Afsluiting van het Drakenjaar

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan