Het Draaksteken

Wat is het Draaksteken?

Het Draaksteken is een groot openluchtspel dat om de 7 jaar wordt opgevoerd. Dan staat het dorp Beesel helemaal in het teken van de draak en de Middeleeuwen. Het theaterstuk met muziek, zang, gevechten, drama en humor is gebaseerd op de legende van Sint Joris en de draak: de strijd tussen goed en kwaad.

De circa 500 (amateur)spelers wonen allemaal in Beesel of zijn er geboren. De inwoners bouwen zelf het decor (waaronder een compleet dorp en kasteel), maken de kleding én natuurlijk ook de imposante, vuurspuwende draak. Gedurende de periode van het Draaksteken versieren de inwoners hun huizen met drakenvlaggen en andere voorwerpen.

Sint Joris (Jo Stroucken) steekt de draak in 1962

Historie

De legende van Sint Joris en de draak wordt al sinds 1736 in Beesel levend gehouden. Elke zeven jaar staat heel Beesel in het teken van deze oeroude strijd tussen goed en kwaad. Destijds een kort toneelstukje uitgevoerd door enkele mensen, nu een openluchtspektakel dat in zes voorstellingen voor 15.000 mensen wordt opgevoerd. Een volwaardige theaterproductie, met een rijke historie.

De eerstvolgende editie van het Draaksteken vindt plaats in de zomer van 2023 op 11-12-13 en 17-18-19 augustus. Leef mee met de dorpsbewoners, het leger en het hof; zijn zij in staat de giftige draak te verslaan?

Bijzonder immaterieel erfgoed

Het Draaksteken behoort tot immaterieel erfgoed, de tegenhanger van materieel erfgoed, zoals monumenten. Kenmerkend is ook dat het erfgoed wordt overgedragen van generatie op generatie en van persoon op persoon. Van het Draaksteken wordt nadrukkelijk gezegd dat dit een traditie van de hele Beeselse gemeenschap is. De inwoners hebben ‘drakenbloed’ door hun aderen stromen. Daarom wordt Beesel ook wel Drakendorp genoemd. Omdat het Draaksteken zo’n bijzondere traditie is, plaatste de minister in 2012 het Draaksteken op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland.

"Geweldig wat vrijwilligers te weeg kunnen brengen"

Benieuwd naar wat anderen van het Draaksteken vonden?

Bekijk alle reacties

Het Draaksteken 2023 wordt mede mogelijk gemaakt door

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan