Kinjer Drakedaag 2023

7 juli 2023

Aanvang: 13:30

JONG GELEERD IS OUD GEDAAN

Dat geldt zeker voor het Draaksteken! Tijdens een speciale Kinjer Drakedaag wordt de Beeselse basisschooljeugd op speelse wijze betrokken bij de legende van Sint Joris en de draak. De Kinjer Drakedaag 2023 vindt plaats op 7 juli 2023 om 13.30 uur in het openluchttheater van het Draaksteken in het centrum van Beesel.

Traditie

De traditie van het spel rondom de legende van Sint Joris en de draak hebben wij van onze ouders en grootouders overgenomen. Wij vinden het belangrijk om dit groot cultureel erfgoed op onze beurt weer door te geven aan onze kinderen en kleinkinderen. Twee keer eerder werd een Kinjer Drakedaag georganiseerd. In 2009 ontving Basisschool Het Spick hiervoor zelfs de Kinder Cultuurprijs van de Provincie Limburg.

Drakenjaar

2023 staat voor de kinderen helemaal in het teken van het Draaksteken. De voorbereidingen door de Commissie Kinjer Drakedaag in samenwerking met Basisschool Het Spick, de Ouderraad een het Grescollege in Reuver zijn reeds in volle gang. Van januari tot juli vinden er tal van activiteiten plaats op het gebied van sport, spel en creativiteit in het thema van het draaksteken.

Kunstwerk

Eén van de creatieve activiteiten is de bouw van een groot kunstwerk. Voor het ontwerp hiervan is de Beeselse kunstenaar Jos Beurskens benaderd. Jos heeft een vrolijke geluksdraak ontworpen die door de leerlingen van het Grescollege wordt gebouwd en door de kinderen van Basisschool Het Spick wordt beschilderd. De ingenieuze constructie wordt 3 meter hoog en 9 meter lang en wordt op 26 mei door de kinderen feestelijk onthuld.

Musical

Het absolute hoogtepunt van het Drakenjaar is natuurlijk de kinderversie van het Draaksteken, uitgevoerd als een echte musical. Op 7 juli 2023 spelen de schoolverlaters van groep 8 de hoofdrollen in een eigentijdse uitvoering op het speelterrein van het ‘echte’ Draaksteken. Na afloop gaan alle ‘kleine Draakstekers’ in een heuse zegetocht door het dorp, mét de hopelijk verslagen draak!

Programma Kinderdrakenjaar
voor en door de Beeselse basisschoolkinderen


Maandag 9 januari 2023

Opening Drakenjaar met schoolontbijt en onthulling programma

Maandag 16 januari 2023
Audities Kinderdraaksteken

Maandag 6 februari 2023
Bekendmaking rollen Kinderdraaksteken

Dinsdag 14 maart 2023
Creatieve Drake Doedag: beschilderen van de Geluksdraak

Dinsdag 28 maart 2023
Start repetities Kinderdraaksteken

Vrijdag 21 april 2023
Koningsspelen met sponsorloop*

Donderdag 11 mei 2023
Bezoek onderbouw aan Prehistorisch dorp in Eindhoven
Bezoek bovenbouw aan Rijksmuseum in Amsterdam

Vrijdag 26 mei 2023
Onthulling kunstwerk Geluksdraak*
Tijd en locatie volgt

Woensdag 5 juli 2023
Generale repetitie in het openluchttheater

Vrijdag 7 juli 2023
11:30 uur Middeleeuwse lunch voor de leerlingen van Basisschool Het Spick
13.30 uur Uitvoering Draaksteken de musical in het openluchttheater*
15:00 uur Zegetocht naar het centrum*
15:30 uur Afterparty op de Markt in Beesel*

*publiek welkom

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan