Verhaal

GELUIF IN ’T GOEJE

Spanning en sensatie, een nieuw decor, een draak die groter is dan alle voorgaande edities, spectaculaire beelden en lichteffecten. Dat wordt het Draaksteken van 2023! De drie regisseurs nemen u mee in een verhaal waar onvermijdelijk een link wordt gelegd met de hedendaagse machthebbers.

Om zijn machtspositie te stutten, maakt de koning zijn volk wijs dat een sulfer spuwende draak zijn rijk bedreigt. Hij verwijst naar de eeuwenoude legende “Dat Liedeke van den Giftighen Draecke”. Het stelt hem in staat hoge belastingen van zijn volk te eisen: het rijk moet immers beschermd worden en het hof moet in zijn rijkdom blijven voortbestaan.

“’t Kwaod van boete, zorg det ’t Goeje van binne bintj”

Onder het volk zijn er jongeren die niets van die drakenfabel geloven en zich gevangen voelen in het dorp. Prinses Aja, de dochter van de koning, ziet hoe het volk gebukt gaat onder armoede en belastingdruk en raakt in de ban van een van de rumoerigste dwarsliggers uit het volk, de jonge Wil. Hij wil aantonen dat de draak helemaal niet bestaat. Wil is van plan het beest, samen met zijn vrienden en buurmeisje Lies, bij de Maas te gaan zoeken.

De koning merkt dat zijn onaantastbaarheid én zijn sceptische dochter hem uit handen glippen. Hij wil het volk op zijn hand krijgen om met angstaanjagend geluid, licht en andere middelen te bewijzen dat de draak bestaat!

“De strijd tussen het goede en het kwade”

Of het plan slaagt? Het volk is wel onder de indruk maar de tegenstelling tussen gelovers en niet-gelovers groeit. De koning zelf twijfelt steeds meer over zijn koers. Als zijn dochter hem zegt dat ze zelf gaat aantonen dat de draak niet bestaat, voelt de koning dat hij op een breekpunt staat. Hij dreigt zijn dochter en de eenheid onder zijn onderdanen te verliezen.

Doet hij wel goed om te allen tijde de macht te behouden? Kiest hij ten overstaan van zijn volk voor zijn dochter, op straffe van gezichts- en machtsverlies?

Beleef de meeslepende legende tijdens het Draaksteken 2023.

Naar tickets

"Genoten van het begin tot einde"

Benieuwd naar wat anderen van het Draaksteken vonden?

Bekijk alle reacties

Het Draaksteken 2023 wordt mede mogelijk gemaakt door

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan