"Er zit muziek in Beesel!"

Voor mij begon het Draaksteken 2023 avontuur in het voorjaar van 2021. Samen met de drie regisseurs spraken we een avond over het script, hoe de opzet van het Draaksteken 2023 anders is dan andere edities en hoe belangrijk de muziek hierbij is.

“Draaksteken is van Beesel, voor Beesel en door Beesel”

Dat was een opmerking die me vooral bij bleef na afloop.

Beesel… Beesel… Grappig​, de naam Beesel bestaat bijna allemaal uit muziek noten: B – E – Es – E en met de L heb ik een verwijzing naar Leitmotiv gemaakt, een terugkerend thema in de muziek. Wat zou het gaaf zijn wanneer de muziek voor het Draaksteken letterlijk uit het woord Beesel zou komen, dacht ik bij mezelf. Ik ben daarom een aantal melodieën gaan uitwerken, gebaseerd op emoties/gebeurtenissen, waarvan ik dacht dat ze op enig moment wel in het Draaksteken voor zouden gaan komen. Denk hierbij aan​: verdriet, oorlog, vrolijkheid, ontwaken van een dorp etc​. Al deze melodieën beginnen daadwerkelijk met B – E – Es – E maar allen in een compleet andere vorm.

Aangevuld met enkele videobeelden om de sfeer beter neer te zetten, heb ik een presentatie gemaakt en naar de regisseurs gestuurd. Ze waren dolenthousiast en vanaf dat moment was het duidelijk dat ik de muziek zou gaan componeren voor Draaksteken 2023.

Enkele fragmenten uit mijn muziekpresentatie zijn gebruikt tijdens de Draaksteken Presentatie afgelopen jaar op de Markt in Beesel. Aan de hand van de geluiden die ik om me heen hoorde, concludeerde ik dat de melodieën in goede aarde vielen, dus vol goede moed keek ik ernaar uit om daadwerkelijk te beginnen.

Sinds het voorjaar van 2022 ben ik inmiddels bezig om de verschillende scenes te voorzien van muziek, soms zijn het soundscapes (zogenaamde achtergrond geluiden om de sfeer te versterken), maar soms zijn het ook liedjes en terugkerende melodieën die terug gaan komen gedurende het verhaal.

Benieuwd naar hoe ik hierin te werk ga? Meer hierover in een volgende column.

Met muzikale groet,
Jeroen Hendrix

Laatste nieuws

Rabobank al bijna 30 jaar partner van het Draaksteken

De verbinding zoeken met lokale gemeenschappen staat bij de Rabobank hoog in het vaandel. Daarom zijn de Rabobank en het Draaksteken al bijna 30 jaar hechte partners. Een evenement zo groot als het Draaksteken organiseren, dat kunnen we niet alleen. Een onmisbaar groot aantal organisaties draagt het Draaksteken een warm hart toe in de vorm van sponsoring….

Lees verder from Rabobank al bijna 30 jaar partner van het Draaksteken

Creatieve Doedag Basisschool Het Spick

Een grijze dag vandaag? Welnee hoor, de kinderen van Basisschool Het Spick hebben er juist een hele kleurrijke dag van gemaakt! Tijdens een speciaal georganiseerde Creatieve Doedag hebben ze de Geluksdraak in een fleurig jasje gestoken. Met veel passie en precisie gingen ze aan de slag. Een aantal kinderen kreeg zelfs een echt ‘grote mensen’-interview…

Lees verder from Creatieve Doedag Basisschool Het Spick

Limburg Magazine 2023 overhandigd aan organisatie Draaksteken 2023

Vrijdagmiddag is bij Eetcafé De Troubadour in Beesel het nieuwe Limburg Magazine 2023 gepresenteerd. De Stichting Draaksteken kreeg uit handen van Giel Polman, directeur van Limburg Marketing, het eerste exemplaar overhandigd. Het Limburg Magazine is vanaf 13 maart gratis verkrijgbaar bij diverse ondernemers en VVV’s in de regio en online in te zien op www.webshophartvanlimburg.nl,…

Lees verder from Limburg Magazine 2023 overhandigd aan organisatie Draaksteken 2023

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan