"Er zit muziek in Beesel!"

Voor mij begon het Draaksteken 2023 avontuur in het voorjaar van 2021. Samen met de drie regisseurs spraken we een avond over het script, hoe de opzet van het Draaksteken 2023 anders is dan andere edities en hoe belangrijk de muziek hierbij is.

“Draaksteken is van Beesel, voor Beesel en door Beesel”

Dat was een opmerking die me vooral bij bleef na afloop.

Beesel… Beesel… Grappig​, de naam Beesel bestaat bijna allemaal uit muziek noten: B – E – Es – E en met de L heb ik een verwijzing naar Leitmotiv gemaakt, een terugkerend thema in de muziek. Wat zou het gaaf zijn wanneer de muziek voor het Draaksteken letterlijk uit het woord Beesel zou komen, dacht ik bij mezelf. Ik ben daarom een aantal melodieën gaan uitwerken, gebaseerd op emoties/gebeurtenissen, waarvan ik dacht dat ze op enig moment wel in het Draaksteken voor zouden gaan komen. Denk hierbij aan​: verdriet, oorlog, vrolijkheid, ontwaken van een dorp etc​. Al deze melodieën beginnen daadwerkelijk met B – E – Es – E maar allen in een compleet andere vorm.

Aangevuld met enkele videobeelden om de sfeer beter neer te zetten, heb ik een presentatie gemaakt en naar de regisseurs gestuurd. Ze waren dolenthousiast en vanaf dat moment was het duidelijk dat ik de muziek zou gaan componeren voor Draaksteken 2023.

Enkele fragmenten uit mijn muziekpresentatie zijn gebruikt tijdens de Draaksteken Presentatie afgelopen jaar op de Markt in Beesel. Aan de hand van de geluiden die ik om me heen hoorde, concludeerde ik dat de melodieën in goede aarde vielen, dus vol goede moed keek ik ernaar uit om daadwerkelijk te beginnen.

Sinds het voorjaar van 2022 ben ik inmiddels bezig om de verschillende scenes te voorzien van muziek, soms zijn het soundscapes (zogenaamde achtergrond geluiden om de sfeer te versterken), maar soms zijn het ook liedjes en terugkerende melodieën die terug gaan komen gedurende het verhaal.

Benieuwd naar hoe ik hierin te werk ga? Meer hierover in een volgende column.

Met muzikale groet,
Jeroen Hendrix

Laatste nieuws

Draaksteken 2023 in de bioscoop (trailer)

Wil jij ook nog één keer het theaterspektakel van afgelopen zomer meemaken? Op 20, 21, 24 en 25 april schittert het Draaksteken op het grote witte doek in Service Bioscoop Luxor. Eerder deze maand konden alle spelers en vrijwilligers de film van het Draaksteken 2023 voor het eerst bewonderen op het grote doek! De film…

Lees verder from Draaksteken 2023 in de bioscoop (trailer)

Draaksteken film première in de bioscoop

Afgelopen week konden alle spelers en vrijwilligers de film van het Draaksteken 2023 voor het eerst bewonderen op het grote doek! De registratie werd voor een week lang elke dag bij Service Bioscoop Luxor in Reuver vertoond. De reacties na afloop waren lovend! Nog één keer het theaterspektakel van afgelopen zomer meemaken? Dat kan! Op…

Lees verder from Draaksteken film première in de bioscoop

Registratie Draaksteken in de bioscoop (Omroep P&M)

De registratie van het Draaksteken 2023 is volgende maand te zien in de bioscoopzaal van het Luxor in Reuver. Vorig jaar zomer vonden de opvoeringen plaats van het verhaal rondom de legende van Sint Joris en de draak in Beesel. Met drie regisseurs, Frank Rous, Huub Geerlings en Theo Geraets, sloeg het bestuur van het…

Lees verder from Registratie Draaksteken in de bioscoop (Omroep P&M)

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan