BLOG: “Met video leggen we de geschiedenis vast”

Misschien mag je ze stiekem wel de moderne variant van geschiedschrijvers noemen; Thei Boosten en Will Haenen leggen al heel wat jaren het Draaksteken vast op video. En ook nu zijn ze met grote regelmaat te vinden op het terrein, bij spelers thuis of in de loods bij de bouwploeg. Tijd dus voor een interview met deze twee filmmakers, die sinds jaar en dag lid zijn van de ‘Drakenfamilie’.

Nee, er is absoluut geen sprake van script en voorgeschreven teksten die ze gebruiken of in scène gezette opnamen om beelden te maken. Ze bewegen mee met het dorp, dat eens in de zeven jaar helemaal in de ban is van de draak. Van een afstandje valt voor de buitenstaander enkel de camera op, voor de rest zijn ze onderdeel van het grote geheel. Het is puur. Geen fictie. Dicht bij de vrijwilligers. Ook omdat ze mensen gewoon laten spreken in hun eigen dialect als ze een interview afnemen. Ontwapenend te werk gaan. En soms zonder woorden juist enkel de beelden laten spreken. Dat is het geheim om de magie van het Draaksteken vast te leggen.

Thei: “Iedereen van de Drakenfamilie levert op zijn of haar manier een bijdrage aan dit unieke openluchtspektakel en sinds jaren hebben wij dit op video mogen vastleggen”. Naast het maken van documentaires hebben ze ook meerdere registraties van de voorstellingen van het Draaksteken op zich genomen. “Op deze manier leggen we de geschiedenis van het Draaksteken vast en kunnen ook toekomstige generaties hiervan genieten”, vult Will aan.

“Hoewel we beiden niet in Beesel geboren zijn, hebben we veel binding met deze traditie en is het vooral de grote betrokkenheid van de Beeselnaren die aanstekelijk werkt. Deze editie valt op dat er veel nieuwe gezichten zijn, een jonge generatie die een (verantwoordelijke) taak op zich heeft genomen. Zowel op het speelveld als achter de schermen zien wij dan ook pareltjes”, aldus Thei. Door de jaren heen hebben ze jongens en meiden zien doorgroeien en verschillende rollen zien spelen, zelfs van speler tot regisseur. En ook nieuwe ideeën en technieken die bijgedragen hebben aan de werkzaamheden achter de schermen hebben het gezicht van het Draaksteken enorm veranderd. Het is onvoorstelbaar om te zien hoeveel er elke zeven jaar verandert en men deze traditie telkens vernieuwt om het levendig te houden.

“Op dit moment hebben we alleen al van de editie 2023 meer dan zeventig verschillende opnames van activiteiten die in het teken staan van het Draaksteken. Van officiële momenten zoals de presentatie van het script of de rolverdeling in de Troubadour, tot aan de werkzaamheden aan het kasteel en natuurlijk de eerste repetitie op het speelveld. Er wacht ons nog een uitdagende klus om dit alles terug te brengen tot 100 minuten voor een televisieserie op L1. We willen de kijkers zo dicht mogelijk bij de beleving van de gemeenschap brengen”, aldus Will die het camerawerk verzorgt voor deze serie.

Tijdens hun werkzaamheden worden ze bijgestaan door collega’s uit het vakgebied, familie en vrienden als er met extra camera’s of microfoons gewerkt moet worden om
alles goed vast te leggen. “En ook natuurlijk achter de schermen bij het monteren van de tientallen uren aan beeldmateriaal is technische hulp ingeroepen, om de verhalen
in beeld en geluid op een passende manier samen te brengen”, zegt Thei, die het redactionele deel voor zijn rekening neemt. “Met enige regelmaat krijgen we de vraag van vrijwilligers waar ze straks te zien zullen zijn. Er komt in september een serie bij L1. We begrijpen dat september misschien nog lang wachten is en daarom hebben we alvast een klein voorproefje gemaakt. Het Draaksteken moet je immers beleven!”

Televisieserie over het Draaksteken 2023

In september worden vier afleveringen van elk 25 minuten over het Draaksteken, gemaakt door Track ‘88, uitgezonden via de regionale omroep L1. Daarbij staat de Beeselse gemeenschap centraal en worden de kijkers meegenomen in de voorbereidingen en uitvoeringen van dit unieke openluchtspektakel. In aanloop naar de uitzendingen volgt nog nadere informatie over de precieze tijdstippen en dagen – via deze website natuurlijk.

Laatste nieuws

Terugblik Draaksteken 2023 Schutterij Beesel

Afgelopen vrijdag was het bestuur van Stichting Draaksteken op uitnodiging van het schutterijbestuur en het raadscollege van de schutterij te gast in de Gildekamer. Waar in gezamenlijkheid is teruggeblikt op het Draaksteken in 2023 om vervolgens vol trots het glas te heffen op wederom een zeer geslaagde editie van Draaksteken. Het Draaksteken in Beesel werd…

Lees verder from Terugblik Draaksteken 2023 Schutterij Beesel

Nominatie voor de Petra Dassen Waarderingsprijs 2024

De vierde Petra Dassen Waarderingsprijs wordt deze zomer uitgereikt aan een persoon, groep, vereniging of organisatie die een buitengewone verdienste heeft geleverd voor de leefbaarheid en saamhorigheid in het kerkdorp Beesel. Via deze website of het Beesels Blaedje kunnen inwoners van het Drakedorp kandidaten hiervoor nomineren. In 2020 werd deze prijs voor het eerst uitgereikt….

Lees verder from Nominatie voor de Petra Dassen Waarderingsprijs 2024

Draaksteken 2023 in de bioscoop (trailer)

Wil jij ook nog één keer het theaterspektakel van afgelopen zomer meemaken? Op 20, 21, 24 en 25 april schittert het Draaksteken op het grote witte doek in Service Bioscoop Luxor. Eerder deze maand konden alle spelers en vrijwilligers de film van het Draaksteken 2023 voor het eerst bewonderen op het grote doek! De film…

Lees verder from Draaksteken 2023 in de bioscoop (trailer)

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan