Haagse fotograaf presenteert boek ‘Drakeblood’ (Omroep P&M)

Vijf jaar lang fotografeerde Robin Butter uit Den Haag inwoners en taferelen uit Beesel voor haar boek Drakeblood. Zaterdag werd het boek gelanceerd. Het fotoproject laat het saamhorigheidsgevoel zien rondom het Draaksteken.

Een keer in de zeven jaar wordt het Draaksteken opgevoerd, zoals ook afgelopen zomer. Het dorp verandert dan in een openluchtspektakel, waar 500 vrijwilligers van de 2500 inwoners het verhaal van Joris en de Draak tot leven brengen. Door een nauwe samenwerking met het dorp aan te gaan, is Robin erin geslaagd dit eeuwenoude fenomeen vast te leggen en bij elkaar te brengen in het fotoboek.

Symbolische betekenis
“In mijn fotoboek Drakeblood neem ik de kijker mee in de bijna ongrijpbare samendraaiing van verschillende realiteiten in Beesel. Het dorp heeft voor mij grote symbolische betekenis en ik leg in mijn boek dit dorp en haar ongrijpbare mythe vast.”

Acteurs
Sinds 2018 volgde zij Beeselnaren rondom het Draaksteken en legt zij vast wat het spektakel voor de inwoners betekent. Zo heeft zij verschillende acteurs en Sint Jorissen van de afgelopen edities gefotografeerd. Sybren Kuiper heeft het boek ontworpen en Uitgeverij Lecturis geeft het uit. Historicus en journalist Jona Lendering schreef voor dit boek een essay.

Laatste nieuws

Nominatie voor de Petra Dassen Waarderingsprijs 2024

De vierde Petra Dassen Waarderingsprijs wordt deze zomer uitgereikt aan een persoon, groep, vereniging of organisatie die een buitengewone verdienste heeft geleverd voor de leefbaarheid en saamhorigheid in het kerkdorp Beesel. Via deze website of het Beesels Blaedje kunnen inwoners van het Drakedorp kandidaten hiervoor nomineren. In 2020 werd deze prijs voor het eerst uitgereikt….

Lees verder from Nominatie voor de Petra Dassen Waarderingsprijs 2024

Draaksteken 2023 in de bioscoop (trailer)

Wil jij ook nog één keer het theaterspektakel van afgelopen zomer meemaken? Op 20, 21, 24 en 25 april schittert het Draaksteken op het grote witte doek in Service Bioscoop Luxor. Eerder deze maand konden alle spelers en vrijwilligers de film van het Draaksteken 2023 voor het eerst bewonderen op het grote doek! De film…

Lees verder from Draaksteken 2023 in de bioscoop (trailer)

Draaksteken film première in de bioscoop

Afgelopen week konden alle spelers en vrijwilligers de film van het Draaksteken 2023 voor het eerst bewonderen op het grote doek! De registratie werd voor een week lang elke dag bij Service Bioscoop Luxor in Reuver vertoond. De reacties na afloop waren lovend! Nog één keer het theaterspektakel van afgelopen zomer meemaken? Dat kan! Op…

Lees verder from Draaksteken film première in de bioscoop

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan