Haagse fotograaf presenteert boek ‘Drakeblood’ (Omroep P&M)

Vijf jaar lang fotografeerde Robin Butter uit Den Haag inwoners en taferelen uit Beesel voor haar boek Drakeblood. Zaterdag werd het boek gelanceerd. Het fotoproject laat het saamhorigheidsgevoel zien rondom het Draaksteken.

Een keer in de zeven jaar wordt het Draaksteken opgevoerd, zoals ook afgelopen zomer. Het dorp verandert dan in een openluchtspektakel, waar 500 vrijwilligers van de 2500 inwoners het verhaal van Joris en de Draak tot leven brengen. Door een nauwe samenwerking met het dorp aan te gaan, is Robin erin geslaagd dit eeuwenoude fenomeen vast te leggen en bij elkaar te brengen in het fotoboek.

Symbolische betekenis
“In mijn fotoboek Drakeblood neem ik de kijker mee in de bijna ongrijpbare samendraaiing van verschillende realiteiten in Beesel. Het dorp heeft voor mij grote symbolische betekenis en ik leg in mijn boek dit dorp en haar ongrijpbare mythe vast.”

Acteurs
Sinds 2018 volgde zij Beeselnaren rondom het Draaksteken en legt zij vast wat het spektakel voor de inwoners betekent. Zo heeft zij verschillende acteurs en Sint Jorissen van de afgelopen edities gefotografeerd. Sybren Kuiper heeft het boek ontworpen en Uitgeverij Lecturis geeft het uit. Historicus en journalist Jona Lendering schreef voor dit boek een essay.

Laatste nieuws

Film: “Draaksteken de Musical”

Duik in het betoverende avontuur van het afgelopen jaar! De KinjerDrakeDaag was een onvergetelijk spektakel, met als absoluut hoogtepunt: “Draaksteken de Musical”, schitterend opgevoerd door groep 8 en alle talentjes van Basisschool Het Spick! Op vrijdag 22 december werden de kinderen verrast met een film van Wim Veelen die de hoogtepunten van het Draakstekenjaar vastlegde,…

Lees verder from Film: “Draaksteken de Musical”

Terugkijken: Het jaar van de Draak (Omroep P&M)

In het jaar van het Draaksteken kijkt Omroep P&M terug op het jaar van het grote openluchtspektakel. De omroep volgde de verrichtingen van de acteurs en alle mensen voor en achter de schermen. In het twee uur durende programma zijn de reportages die de omroep maakte gebundeld en worden de verhalen achter het Draaksteken getoond….

Lees verder from Terugkijken: Het jaar van de Draak (Omroep P&M)

Afsluiting van het Drakenjaar

2023 was een bijzonder jaar voor de Beeselse gemeenschap én ver daarbuiten. Wij kijken terug op een jaar met vele herinneringen om te koesteren. En zoals elke legende zijn einde kent, is het tijd om het Drakenjaar in stijl af te sluiten met een terugblik! 15.000 Toeschouwers 900 spelers en vrijwilligers voor én achter de…

Lees verder from Afsluiting van het Drakenjaar

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan