BLOG: “Hoe klinkt een draak?”

Freek Heldens (26 jaar) heeft de eervolle taak om de machtige draak deze zomer een ‘stem’ te geven. Een “verfrissende uitdaging” volgens de muziektechnoloog, die zich bij het ontwikkelen van de geluidseffecten als een vis in het water voelt.

In het begin van 2023 werd ik door de Commissie Theater en Techniek benaderd met de vraag of ik geluidseffecten wilde maken voor verschillende momenten tijdens het spel. Als voormalig deelnemer in 2002 en toeschouwer bij alle edities daarna, ben ik altijd onder de indruk geweest van de gemeenschap die elke zeven jaar opnieuw een prachtige uitvoering van het Draaksteken neerzet. Het voelt voor mij dan ook als een eer om als inwoner van Beesel hieraan bij te dragen.

Tijdens mijn eerste bijeenkomst met de commissie werd er op een bepaald moment opgemerkt: “De draak heeft ook nog geluid nodig…”, terwijl er mijn kant werd opgekeken. Als muziektechnoloog voel ik me bij het ontwerpen van drakengeluiden natuurlijk als een vis in het water. Naast het creëren van geluidseffecten voor het spel, werk ik ook aan het verklanken van de draak.

Hoe klinkt een draak? Tijdens het beginstadium van het proces heb ik gemerkt dat hoewel mensen heel goed weten hoe een draak niet klinkt, het bepalen van het precieze geluid van een draak een uitdagender vraagstuk is.

Tijdens mijn onderzoek naar drakengeluiden heb ik diverse interessante ontdekkingen gedaan. Een van deze ontdekkingen is bijvoorbeeld dat veel “Hollywood-draken” het geluid van een olifant in hun brul hebben. Let er maar eens op, als je het eenmaal hoort, hoor je niets anders meer!

In mijn dagelijks werk ontwerp ik synthesizers, waardoor het produceren van specifieke geluiden een alledaagse bezigheid is voor mij. Het ontwerpen van geluiden voor een “organisch” wezen, zoals een draak, is echter een verfrissende uitdaging die zich onderscheidt van de typische elektronische klanken die bij synthesizers worden geproduceerd. Ondanks deze verschillen, zijn er toch meer verbanden te vinden dan je misschien zou denken.

Het opnemen van een echte draak zou natuurlijk ideaal zijn, al ben ik bang dat mijn microfoon dan smelt.

Een belangrijk aspect waar ik goed over moet nadenken, is het geluidskarakter van de draak. Het is voor te stellen dat een blauwe draak anders zal klinken dan een groene draak, of dat een draak met schubben anders zal klinken dan een draak met veren. Het is belangrijk dat het geluid en het beeld goed op elkaar aansluiten.

Bij drakengeluiden denken we vaak aan luid gebrul en dat is zeker een belangrijk onderdeel. Een draak kan echter, net als bijvoorbeeld een hond of mens, een breed scala aan geluiden produceren. De uitdaging is dan ook om de draak een zo breed mogelijk geluidspalet te geven, zodat de geluiden impact geven aan het spel.

Ik hoop dus ook dat iedereen van zijn stoel trilt bij het horen van de draak tijdens de voorstellingen.

Freek Heldens

Laatste nieuws

‘Verborgen Verlangens’ vervult wens Wim Crins

“Alle pessimisten ten spijt…” Wim Crins speelde ooit een cruciale rol in het voortbestaan van het Draaksteken. Hem ontvangen en een onvergetelijke avond bezorgen bij één van de zes voorstellingen was dan ook slechts een klein gebaar als blijk van dank. De uitvoering door al zijn dorpsgenoten greep Wim erg aan. “Dat hebben we allemaal…

Lees verder from ‘Verborgen Verlangens’ vervult wens Wim Crins

Aflevering “Wat ’n Plaetje” (Omroep P&M)

Vanavond zond Omroep P&M de tweede aflevering van ‘Wat ’n Plaetje’ uit. In dit nieuwe programma gaan zes amateurfotografen de strijd met elkaar aan om de mooiste foto’s. In deze aflevering waren de kandidaten aanwezig bij de repetitie van het Draaksteken. Daar moesten ze een drieluik gaan maken over wat bezoekers van het openluchtspektakel konden…

Lees verder from Aflevering “Wat ’n Plaetje” (Omroep P&M)

Promo Draketied aflevering 4 op L1

In deze vierdelige serie op L1TV is te zien hoe de Beeselse gemeenschap zich klaarstoomt voor het Draaksteken 2023. Een kijkje voor én achter de schermen van deze bijzondere traditie, vastgelegd door onze mediapartner Track ‘88 uit Beesel. Bekijk alvast de promo van aflevering 4 en mis dit niet. Deze vierde aflevering van de vierdelige…

Lees verder from Promo Draketied aflevering 4 op L1

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan