BLOG: “Hoe klinkt een draak?”

Freek Heldens (26 jaar) heeft de eervolle taak om de machtige draak deze zomer een ‘stem’ te geven. Een “verfrissende uitdaging” volgens de muziektechnoloog, die zich bij het ontwikkelen van de geluidseffecten als een vis in het water voelt.

In het begin van 2023 werd ik door de Commissie Theater en Techniek benaderd met de vraag of ik geluidseffecten wilde maken voor verschillende momenten tijdens het spel. Als voormalig deelnemer in 2002 en toeschouwer bij alle edities daarna, ben ik altijd onder de indruk geweest van de gemeenschap die elke zeven jaar opnieuw een prachtige uitvoering van het Draaksteken neerzet. Het voelt voor mij dan ook als een eer om als inwoner van Beesel hieraan bij te dragen.

Tijdens mijn eerste bijeenkomst met de commissie werd er op een bepaald moment opgemerkt: “De draak heeft ook nog geluid nodig…”, terwijl er mijn kant werd opgekeken. Als muziektechnoloog voel ik me bij het ontwerpen van drakengeluiden natuurlijk als een vis in het water. Naast het creëren van geluidseffecten voor het spel, werk ik ook aan het verklanken van de draak.

Hoe klinkt een draak? Tijdens het beginstadium van het proces heb ik gemerkt dat hoewel mensen heel goed weten hoe een draak niet klinkt, het bepalen van het precieze geluid van een draak een uitdagender vraagstuk is.

Tijdens mijn onderzoek naar drakengeluiden heb ik diverse interessante ontdekkingen gedaan. Een van deze ontdekkingen is bijvoorbeeld dat veel “Hollywood-draken” het geluid van een olifant in hun brul hebben. Let er maar eens op, als je het eenmaal hoort, hoor je niets anders meer!

In mijn dagelijks werk ontwerp ik synthesizers, waardoor het produceren van specifieke geluiden een alledaagse bezigheid is voor mij. Het ontwerpen van geluiden voor een “organisch” wezen, zoals een draak, is echter een verfrissende uitdaging die zich onderscheidt van de typische elektronische klanken die bij synthesizers worden geproduceerd. Ondanks deze verschillen, zijn er toch meer verbanden te vinden dan je misschien zou denken.

Het opnemen van een echte draak zou natuurlijk ideaal zijn, al ben ik bang dat mijn microfoon dan smelt.

Een belangrijk aspect waar ik goed over moet nadenken, is het geluidskarakter van de draak. Het is voor te stellen dat een blauwe draak anders zal klinken dan een groene draak, of dat een draak met schubben anders zal klinken dan een draak met veren. Het is belangrijk dat het geluid en het beeld goed op elkaar aansluiten.

Bij drakengeluiden denken we vaak aan luid gebrul en dat is zeker een belangrijk onderdeel. Een draak kan echter, net als bijvoorbeeld een hond of mens, een breed scala aan geluiden produceren. De uitdaging is dan ook om de draak een zo breed mogelijk geluidspalet te geven, zodat de geluiden impact geven aan het spel.

Ik hoop dus ook dat iedereen van zijn stoel trilt bij het horen van de draak tijdens de voorstellingen.

Freek Heldens

Laatste nieuws

Nominatie voor de Petra Dassen Waarderingsprijs 2024

De vierde Petra Dassen Waarderingsprijs wordt deze zomer uitgereikt aan een persoon, groep, vereniging of organisatie die een buitengewone verdienste heeft geleverd voor de leefbaarheid en saamhorigheid in het kerkdorp Beesel. Via deze website of het Beesels Blaedje kunnen inwoners van het Drakedorp kandidaten hiervoor nomineren. In 2020 werd deze prijs voor het eerst uitgereikt….

Lees verder from Nominatie voor de Petra Dassen Waarderingsprijs 2024

Draaksteken 2023 in de bioscoop (trailer)

Wil jij ook nog één keer het theaterspektakel van afgelopen zomer meemaken? Op 20, 21, 24 en 25 april schittert het Draaksteken op het grote witte doek in Service Bioscoop Luxor. Eerder deze maand konden alle spelers en vrijwilligers de film van het Draaksteken 2023 voor het eerst bewonderen op het grote doek! De film…

Lees verder from Draaksteken 2023 in de bioscoop (trailer)

Draaksteken film première in de bioscoop

Afgelopen week konden alle spelers en vrijwilligers de film van het Draaksteken 2023 voor het eerst bewonderen op het grote doek! De registratie werd voor een week lang elke dag bij Service Bioscoop Luxor in Reuver vertoond. De reacties na afloop waren lovend! Nog één keer het theaterspektakel van afgelopen zomer meemaken? Dat kan! Op…

Lees verder from Draaksteken film première in de bioscoop

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan