BLOG: “Draaksteken kun je niet uitleggen. Dat moet je beleven!”

Nico van Geest en zijn gezin hadden geen idee waarin ze terechtkwamen toen ze vanuit het Westland naar Beesel verhuisden. Inmiddels zijn de ‘buitendorpers’ ook helemaal geïnfecteerd met het ‘drakevirus’ en zijn ze onderdeel van het plebs. Nico zelf bouwt enthousiast mee aan het imposante decor van het Draaksteken.

Het is inmiddels bijna 10 jaar geleden dat ik in Beesel ben komen wonen met mijn vrouw Suzanne en onze dochters Jasmijn en Julia. We hadden een leuk huis gevonden, maar waren nog niet bekend in het dorp. De draak op de rotonde, die kenden we wel, maar over het Draaksteken hadden we nog nooit wat gehoord. Dat is inmiddels wel anders!

In 2015 zag ik de oproep waarbij hulp gevraagd werd voor de bouw van het decor van het Draaksteken 2016. Ik ben vrij handig, ben graag aan het klussen, en het leek me leuk om op deze manier een steentje bij te dragen aan het dorp en zo wat mensen te leren kennen. Tijdens de introductieavond viel het de organisatie al snel op dat ik ‘buitendorps’ was, maar ik werd met open armen ontvangen. Iemand had de dvd van de uitvoering van 2009 door de brievenbus gestopt voor een snelcursus ‘Draaksteken’.

In 2016 heb ik meegebouwd aan het decor en zijn we ook bij een aantal voorstellingen wezen kijken. Dat overtrof echt alle verwachtingen! De passie, het gevoel van saamhorigheid, de verbondenheid en de gezelligheid… dat valt niet uit te leggen!

Inmiddels is ons gezin helemaal geïnfecteerd met het ‘drakevirus’. Dit jaar hebben wij zelfs besloten om met z’n allen mee te spelen als frontplebs. Zo leuk om dit als gezin mee te maken!

Daarnaast werk ik aan het kasteel. Met de voorbereidingen zijn we nu al ruim tweeënhalf jaar bezig. Deze editie komt er een heel nieuw decor. Er is een intensief traject aan vooraf gegaan van schetsen, plannen en het uitwerken van alle ideeën. Om het nu echt te zien ontstaan is heel mooi. Inmiddels werken we met een club van vele enthousiaste vrijwilligers uit het dorp, die al hun vrije uren inzetten voor een fantastisch decor.

Het is heel bijzonder om te zien hoe iedereen, voor of achter de schermen, zijn of haar steentje bijdraagt. De komende maanden zijn we nog volle bak aan het bouwen en repeteren om straks in augustus zes waanzinnige voorstellingen neer te zetten en de toeschouwers net zo enthousiast naar huis te laten gaan als wij 7 jaar geleden waren.

Draaksteken kun je niet uitleggen. Dat moet je beleven!

Nico van Geest

Laatste nieuws

‘Verborgen Verlangens’ vervult wens Wim Crins

“Alle pessimisten ten spijt…” Wim Crins speelde ooit een cruciale rol in het voortbestaan van het Draaksteken. Hem ontvangen en een onvergetelijke avond bezorgen bij één van de zes voorstellingen was dan ook slechts een klein gebaar als blijk van dank. De uitvoering door al zijn dorpsgenoten greep Wim erg aan. “Dat hebben we allemaal…

Lees verder from ‘Verborgen Verlangens’ vervult wens Wim Crins

Aflevering “Wat ’n Plaetje” (Omroep P&M)

Vanavond zond Omroep P&M de tweede aflevering van ‘Wat ’n Plaetje’ uit. In dit nieuwe programma gaan zes amateurfotografen de strijd met elkaar aan om de mooiste foto’s. In deze aflevering waren de kandidaten aanwezig bij de repetitie van het Draaksteken. Daar moesten ze een drieluik gaan maken over wat bezoekers van het openluchtspektakel konden…

Lees verder from Aflevering “Wat ’n Plaetje” (Omroep P&M)

Promo Draketied aflevering 4 op L1

In deze vierdelige serie op L1TV is te zien hoe de Beeselse gemeenschap zich klaarstoomt voor het Draaksteken 2023. Een kijkje voor én achter de schermen van deze bijzondere traditie, vastgelegd door onze mediapartner Track ‘88 uit Beesel. Bekijk alvast de promo van aflevering 4 en mis dit niet. Deze vierde aflevering van de vierdelige…

Lees verder from Promo Draketied aflevering 4 op L1

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan