BLOG: “Tro på det gode (geluif in ’t goeje)”

Zelfs vanuit Denemarken wordt er hard gewerkt om het Draaksteken wederom tot een succes te maken! De getalenteerde modeontwerpster Jessy Pelzer kreeg de eervolle taak om het plebs te kleden en na ruim twee jaar is het bijna tijd om de creaties van de spelers zelf te aanschouwen! Van tekeningen tot in het theater!

In het voorjaar van 2021 kreeg ik het eerste mailtje met de vraag: hoe kunnen we het “plebs” in een nieuw jasje steken en kun jij ons hier mee helpen?

Als ontwerpster ben ik altijd op zoek naar nieuwe ideeën en uitdagingen. Kleding ontwerpen voor een toneelstuk had ik nog nooit gedaan, dus dat wilde ik graag een keer proberen. Ik ben voor mijn studie/werk verhuisd uit niet alleen Beesel maar ook Nederland, maar toch blijft het contact en de band met het “drakedörp” altijd bestaan.

Via Zoom werd een eerste gesprek gehouden waar in grote lijnen werd beschreven wat de regie in gedachten had. Maar met de duidelijk boodschap: “Wat zou jij doen, Jessy?” Na het eerste gesprek ging ik met mijn schetsboek aan de slag, met één vraag in mijn achterhoofd. “Wat heeft het “plebs” van Beesel aan?”.

Mijn eigen ontwerpen (minimalistisch en tijdloze designs) werden even aan de kant geschoven en er werd plaatsgemaakt voor iets totaal anders. Moodboards met foto’s van oude versleten kleding ter inspiratie, stofbewerkingen en kostuums uit series en films kwamen nu tevoorschijn. Als je dan ook nog woont in een land (Denemarken) waar de Vikingen oorspronkelijk vandaan komen, is er inspiratie genoeg.

De uitdaging in het maken van deze ontwerpen zat vooral in het feit dat de spelers uiteindelijk zelf aan de slag moesten gaan met mijn ontwerpen en zelf hun kostuum moesten maken. Wat voor mij misschien heel makkelijk is om te maken, is bijna onmogelijk voor iemand die nog nooit een naaimachine heeft aangeraakt.

Dus heb ik geprobeerd om outfits te ontwerpen in verschillende gradaties van moeilijkheid en te focussen op manieren hoe je de stoffen kunt bewerken zodat ze een oude en versleten look krijgen. Dit heb ik allemaal verzameld in een portfolio vol met ideeën, inspiraties en de uiteindelijke ontwerpen. Zodat de mensen zelf aan de slag konden gaan en wisten wat er van hen werd verwacht.

In de zomer van 2021, toen ik thuis in Beesel was, heb ik de eerste paar proefmodellen gemaakt waar de kledingcommissie uiteindelijk mee aan de slag is gegaan. Zij hebben mijn ontwerpen tot leven gebracht en mijn ideeën, die ik in gedachten had, gecommuniceerd met alle spelers.

Nu, twee jaar later, ben ik ontzettend benieuwd om te gaan kijken wat iedereen ervan gemaakt heeft. Als ik dan op 19 augustus op de tribune in Beesel zit, kijk ik met trots naar al het “plebs” en hun creaties. Zo heb ik – op afstand – toch een deel kunnen uitmaken van het Draaksteken 2023.

Mange hilsen fra Danmark
Jessy

Laatste nieuws

Film: “Draaksteken de Musical”

Duik in het betoverende avontuur van het afgelopen jaar! De KinjerDrakeDaag was een onvergetelijk spektakel, met als absoluut hoogtepunt: “Draaksteken de Musical”, schitterend opgevoerd door groep 8 en alle talentjes van Basisschool Het Spick! Op vrijdag 22 december werden de kinderen verrast met een film van Wim Veelen die de hoogtepunten van het Draakstekenjaar vastlegde,…

Lees verder from Film: “Draaksteken de Musical”

Terugkijken: Het jaar van de Draak (Omroep P&M)

In het jaar van het Draaksteken kijkt Omroep P&M terug op het jaar van het grote openluchtspektakel. De omroep volgde de verrichtingen van de acteurs en alle mensen voor en achter de schermen. In het twee uur durende programma zijn de reportages die de omroep maakte gebundeld en worden de verhalen achter het Draaksteken getoond….

Lees verder from Terugkijken: Het jaar van de Draak (Omroep P&M)

Afsluiting van het Drakenjaar

2023 was een bijzonder jaar voor de Beeselse gemeenschap én ver daarbuiten. Wij kijken terug op een jaar met vele herinneringen om te koesteren. En zoals elke legende zijn einde kent, is het tijd om het Drakenjaar in stijl af te sluiten met een terugblik! 15.000 Toeschouwers 900 spelers en vrijwilligers voor én achter de…

Lees verder from Afsluiting van het Drakenjaar

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan