BLOG: “Tro på det gode (geluif in ’t goeje)”

Zelfs vanuit Denemarken wordt er hard gewerkt om het Draaksteken wederom tot een succes te maken! De getalenteerde modeontwerpster Jessy Pelzer kreeg de eervolle taak om het plebs te kleden en na ruim twee jaar is het bijna tijd om de creaties van de spelers zelf te aanschouwen! Van tekeningen tot in het theater!

In het voorjaar van 2021 kreeg ik het eerste mailtje met de vraag: hoe kunnen we het “plebs” in een nieuw jasje steken en kun jij ons hier mee helpen?

Als ontwerpster ben ik altijd op zoek naar nieuwe ideeën en uitdagingen. Kleding ontwerpen voor een toneelstuk had ik nog nooit gedaan, dus dat wilde ik graag een keer proberen. Ik ben voor mijn studie/werk verhuisd uit niet alleen Beesel maar ook Nederland, maar toch blijft het contact en de band met het “drakedörp” altijd bestaan.

Via Zoom werd een eerste gesprek gehouden waar in grote lijnen werd beschreven wat de regie in gedachten had. Maar met de duidelijk boodschap: “Wat zou jij doen, Jessy?” Na het eerste gesprek ging ik met mijn schetsboek aan de slag, met één vraag in mijn achterhoofd. “Wat heeft het “plebs” van Beesel aan?”.

Mijn eigen ontwerpen (minimalistisch en tijdloze designs) werden even aan de kant geschoven en er werd plaatsgemaakt voor iets totaal anders. Moodboards met foto’s van oude versleten kleding ter inspiratie, stofbewerkingen en kostuums uit series en films kwamen nu tevoorschijn. Als je dan ook nog woont in een land (Denemarken) waar de Vikingen oorspronkelijk vandaan komen, is er inspiratie genoeg.

De uitdaging in het maken van deze ontwerpen zat vooral in het feit dat de spelers uiteindelijk zelf aan de slag moesten gaan met mijn ontwerpen en zelf hun kostuum moesten maken. Wat voor mij misschien heel makkelijk is om te maken, is bijna onmogelijk voor iemand die nog nooit een naaimachine heeft aangeraakt.

Dus heb ik geprobeerd om outfits te ontwerpen in verschillende gradaties van moeilijkheid en te focussen op manieren hoe je de stoffen kunt bewerken zodat ze een oude en versleten look krijgen. Dit heb ik allemaal verzameld in een portfolio vol met ideeën, inspiraties en de uiteindelijke ontwerpen. Zodat de mensen zelf aan de slag konden gaan en wisten wat er van hen werd verwacht.

In de zomer van 2021, toen ik thuis in Beesel was, heb ik de eerste paar proefmodellen gemaakt waar de kledingcommissie uiteindelijk mee aan de slag is gegaan. Zij hebben mijn ontwerpen tot leven gebracht en mijn ideeën, die ik in gedachten had, gecommuniceerd met alle spelers.

Nu, twee jaar later, ben ik ontzettend benieuwd om te gaan kijken wat iedereen ervan gemaakt heeft. Als ik dan op 19 augustus op de tribune in Beesel zit, kijk ik met trots naar al het “plebs” en hun creaties. Zo heb ik – op afstand – toch een deel kunnen uitmaken van het Draaksteken 2023.

Mange hilsen fra Danmark
Jessy

Laatste nieuws

Aflevering “Wat ’n Plaetje” (Omroep P&M)

Vanavond zond Omroep P&M de tweede aflevering van ‘Wat ’n Plaetje’ uit. In dit nieuwe programma gaan zes amateurfotografen de strijd met elkaar aan om de mooiste foto’s. In deze aflevering waren de kandidaten aanwezig bij de repetitie van het Draaksteken. Daar moesten ze een drieluik gaan maken over wat bezoekers van het openluchtspektakel konden…

Lees verder from Aflevering “Wat ’n Plaetje” (Omroep P&M)

Promo Draketied aflevering 4 op L1

In deze vierdelige serie op L1TV is te zien hoe de Beeselse gemeenschap zich klaarstoomt voor het Draaksteken 2023. Een kijkje voor én achter de schermen van deze bijzondere traditie, vastgelegd door onze mediapartner Track ‘88 uit Beesel. Bekijk alvast de promo van aflevering 4 en mis dit niet. Deze vierde aflevering van de vierdelige…

Lees verder from Promo Draketied aflevering 4 op L1

Draketied op L1 – Aflevering 3

Draketied volgt de honderden vrijwilligers die voor en achter de schermen werken aan het Draaksteken in Beesel in 2023. Met opmerkelijke portretten, humoristische en emotionele momenten, spraakmakende interviews en een unieke kijk achter de schermen bij tal van commissies maak je kennis met allerlei mensen en aspecten die te maken hebbe met het Draaksteken. Dichter op…

Lees verder from Draketied op L1 – Aflevering 3

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan