BLOG: “Tro på det gode (geluif in ’t goeje)”

Zelfs vanuit Denemarken wordt er hard gewerkt om het Draaksteken wederom tot een succes te maken! De getalenteerde modeontwerpster Jessy Pelzer kreeg de eervolle taak om het plebs te kleden en na ruim twee jaar is het bijna tijd om de creaties van de spelers zelf te aanschouwen! Van tekeningen tot in het theater!

In het voorjaar van 2021 kreeg ik het eerste mailtje met de vraag: hoe kunnen we het “plebs” in een nieuw jasje steken en kun jij ons hier mee helpen?

Als ontwerpster ben ik altijd op zoek naar nieuwe ideeën en uitdagingen. Kleding ontwerpen voor een toneelstuk had ik nog nooit gedaan, dus dat wilde ik graag een keer proberen. Ik ben voor mijn studie/werk verhuisd uit niet alleen Beesel maar ook Nederland, maar toch blijft het contact en de band met het “drakedörp” altijd bestaan.

Via Zoom werd een eerste gesprek gehouden waar in grote lijnen werd beschreven wat de regie in gedachten had. Maar met de duidelijk boodschap: “Wat zou jij doen, Jessy?” Na het eerste gesprek ging ik met mijn schetsboek aan de slag, met één vraag in mijn achterhoofd. “Wat heeft het “plebs” van Beesel aan?”.

Mijn eigen ontwerpen (minimalistisch en tijdloze designs) werden even aan de kant geschoven en er werd plaatsgemaakt voor iets totaal anders. Moodboards met foto’s van oude versleten kleding ter inspiratie, stofbewerkingen en kostuums uit series en films kwamen nu tevoorschijn. Als je dan ook nog woont in een land (Denemarken) waar de Vikingen oorspronkelijk vandaan komen, is er inspiratie genoeg.

De uitdaging in het maken van deze ontwerpen zat vooral in het feit dat de spelers uiteindelijk zelf aan de slag moesten gaan met mijn ontwerpen en zelf hun kostuum moesten maken. Wat voor mij misschien heel makkelijk is om te maken, is bijna onmogelijk voor iemand die nog nooit een naaimachine heeft aangeraakt.

Dus heb ik geprobeerd om outfits te ontwerpen in verschillende gradaties van moeilijkheid en te focussen op manieren hoe je de stoffen kunt bewerken zodat ze een oude en versleten look krijgen. Dit heb ik allemaal verzameld in een portfolio vol met ideeën, inspiraties en de uiteindelijke ontwerpen. Zodat de mensen zelf aan de slag konden gaan en wisten wat er van hen werd verwacht.

In de zomer van 2021, toen ik thuis in Beesel was, heb ik de eerste paar proefmodellen gemaakt waar de kledingcommissie uiteindelijk mee aan de slag is gegaan. Zij hebben mijn ontwerpen tot leven gebracht en mijn ideeën, die ik in gedachten had, gecommuniceerd met alle spelers.

Nu, twee jaar later, ben ik ontzettend benieuwd om te gaan kijken wat iedereen ervan gemaakt heeft. Als ik dan op 19 augustus op de tribune in Beesel zit, kijk ik met trots naar al het “plebs” en hun creaties. Zo heb ik – op afstand – toch een deel kunnen uitmaken van het Draaksteken 2023.

Mange hilsen fra Danmark
Jessy

Laatste nieuws

Terugblik Draaksteken 2023 Schutterij Beesel

Afgelopen vrijdag was het bestuur van Stichting Draaksteken op uitnodiging van het schutterijbestuur en het raadscollege van de schutterij te gast in de Gildekamer. Waar in gezamenlijkheid is teruggeblikt op het Draaksteken in 2023 om vervolgens vol trots het glas te heffen op wederom een zeer geslaagde editie van Draaksteken. Het Draaksteken in Beesel werd…

Lees verder from Terugblik Draaksteken 2023 Schutterij Beesel

Nominatie voor de Petra Dassen Waarderingsprijs 2024

De vierde Petra Dassen Waarderingsprijs wordt deze zomer uitgereikt aan een persoon, groep, vereniging of organisatie die een buitengewone verdienste heeft geleverd voor de leefbaarheid en saamhorigheid in het kerkdorp Beesel. Via deze website of het Beesels Blaedje kunnen inwoners van het Drakedorp kandidaten hiervoor nomineren. In 2020 werd deze prijs voor het eerst uitgereikt….

Lees verder from Nominatie voor de Petra Dassen Waarderingsprijs 2024

Draaksteken 2023 in de bioscoop (trailer)

Wil jij ook nog één keer het theaterspektakel van afgelopen zomer meemaken? Op 20, 21, 24 en 25 april schittert het Draaksteken op het grote witte doek in Service Bioscoop Luxor. Eerder deze maand konden alle spelers en vrijwilligers de film van het Draaksteken 2023 voor het eerst bewonderen op het grote doek! De film…

Lees verder from Draaksteken 2023 in de bioscoop (trailer)

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan